U Mostu sutra izložba o svim novosadskim mostovima

Izložba o svim novosadskim mostovima, od prvih pontonskih mostova zabeleženih na mapama s kraja 17. veka do onih preko kojih danas prelazimo, biće održana u subotu u knjižari Most (Zmaj Jovina 22) u Noći muzeja.
Izložba o svim novosadskim mostovima, od prvih pontonskih mostova zabeleženih na mapama s kraja 17. veka do onih preko kojih danas prelazimo, biće održana u subotu u knjižari Most (Zmaj Jovina 22) u Noći muzeja.

Ova izložba inspirisana je dvema velikim godišnjicama: 15 godina od aprilskog rušenja novosadskih mostova i 20 godina od otvaranja knjižare Most.

1999. godine Borka i Zoran Kolundžija su, uz pomoć ljudi dobre volje, organizovali izložbu Mostovi Novog Sada kao omaž srušenim novosadskim mostovima. Subotnjom izložbom podsetiće se, ne samo mostova porušenih u NATO bombardovanju, već svih novosadskih mostova.

- Nakon 15 godina više nema skele, nema ni mosta na baržama, ali nema ni Žeželjevog mosta, kao ni Varadinskog. Sećam se kako smo sa roditeljima išle u šetnju do Tvrđave, a naravno preko Varadinskog mosta. Sećam se kako se video Dunav kroz drvene daščice. Sećam se da smo u ovom Mostu spavali nekoliko noći za vreme bombardovanja. Sećam se kako sam plakala kada su nam roditelji rekli da više nema Varadinskog mosta. Sećam se kako sam se godinama sa društvom okupljala na srušenom Mostu slobode, tamo gde je bila postavljena ograda. Skupljali smo se i na Štrandu i gledali prema mostovima koji su nepravedno oduzeti našem gradu. Verujem da mnogi stariji od mene imaju mnogo više lepih uspomena u vezi sa našim mostovima i volela bih da svako na izložbi sa nama podeli svoje uspomene. Zato ćemo vam dati priliku da pred kamerom kažete gde ste bili i kako ste se osećali kada smo ostajali bez veze sa sremskom stranom. Vaše izjave, kao i emisiju "Ja živim tu" emitovaćemo na video-bimu. Na taj način odužićemo se i produžiti trajanje onome što je građeno da stoji vekovima, ali je uništeno u vremenu bezumlja - kaže autorke izložbe, sestre Isidora i Korana Kolundžija.

Inače, za najmlađe će biti organizovana likovno-edukativna radionica kroz koju će se najmlađi Novosađani upoznati sa istorijom novosadskih mostova, a dečiji likovni prikazi mostova biće izloženi kao deo postavke. Vrata knjižare biće otvorena od 18 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti