Mobilna oprema samo za Novi Sad

Vodoprivredno preduzeće "Vode Vojvodine" demantovalo je glasine da se mobilna oprema za odbranu Novog Sada namerno ne koristi u odbrani Srema.
Vodoprivredno preduzeće "Vode Vojvodine" demantovalo je glasine da se mobilna oprema za odbranu Novog Sada namerno ne koristi u odbrani Srema.

U ovom preduzeću za 021 kažu da je mobilna oprema namenska i samo i jedino se može koristiti u Novom Sadu.

- Mobilna oprema za zaštitu Grada Novi Sad od visokih stogodišnjih voda Dunava, garantuje bezbednu odbrambenu liniju najvećeg vojvođanskog grada, i služi za zatvaranje prolaza na donje bentove i nadvišenje, montiranjem na namenska mesta, napravljena na nasipu u Novom Sadu. Kada vodostaj Dunava kod Novog Sada pređe 750 cm (granica za proglašenje vanredne odbrane na ovom delu Dunava je 700 cm), onda se ta mobilna oprema postavlja. Tu opremu vrednu oko 670.000 evra, koja se koristi samo u slučaju izuzetno visokih vodostaja Dunava, "Vode Vojvodine" je nabavilo iz kredita Svetske banke. Ukupna dužina mobilne opreme je 700 metara - navode za 021.rs u ovom preduzeću.

Podsećaju i da su metalni stubovi, talpe, ankeri i svi dodatni elementi, kupljeni od nemačke kompanije "IBC" i isporučeni su 2010. godine. Oprema se od tada čuva u Novom Sadu, a na zahtev novinara 021 dostavljene su i fotografije iz magacina načinjene danas.

Inače, mobilna oprema kompanije "IBC", do sada je montirana na više od 30 kilometara obala na nekoliko evropskih reka. Ovom opremom zaštićene su obale Majne i Rajne u Nemačkoj, Dunava u Austriji i Slovačkoj, te Elbe u Nemačkoj i Češkoj.

Dunav će narednih dana rasti na celom svom toku, ali za sada prognoze govore da kod Novog Sada neće dostići ni 700 cm, kada se proglašava vanredna odbrana od poplava, nego će u nedelju biti na oko 550 cm što je za oko metar više od kote redovne odbrane od poplava i skoro tri metra niže od visine nasipa. Vodostaj od oko 550 cm je tek nešto malo više nego prosek za ovaj deo godine.

  • Nick

    22.05.2014 18:43
    mobilna odbrana???
    sto prvo niko ne pogleda kakv je to sistem za odbranu od poplava. zasto se niko ne zapita zasto je podigunt betonski zid oko celog keja i za cega sluze one silne rupe po tom betonu. pa ako oce da premestaju i salju novosadski sitem u druga mesta samo nek prvo premeste bedonski zid i ja cu licno nostiti grede i stubove gde treba pored dzakova za pesak...
  • Niko

    21.05.2014 21:10
    ...
    Futog je u opasnosti!
  • Dragan

    21.05.2014 17:50
    Golubac ima opremu
    Novi Sad, Novi Sad.... Nije Novi Sad jedini grad sa savremenom opremom od poplava. Grad Golubac je vec postavio savremene panele i to je mobilna oprema koja moze da se premesta, znaci da je jos napredina od Novosadske.

    Eto i "Srbijanci" imaju opremu. Sta cemo sada? Ince zivim u Novom Sadu i izvanjavam se u ime svih mojih prepotentno-impotentnih sugradjana.

    https://www.facebook.com/opstinagolubac/posts/648094795283818

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti