Ima dovoljno rezervi krvi

U novosadskom Zavodu za transfuziju krvi stanje je stabilno, za sada ima dovoljno krvi jer su se na vreme pripremili za početak leta i trenutno nema povećanih potreba za dobrovoljnim davaocima krvi, rekli su za 021 iz Zavoda.
U novosadskom Zavodu za transfuziju krvi stanje je stabilno, za sada ima dovoljno krvi jer su se na vreme pripremili za početak leta i trenutno nema povećanih potreba za dobrovoljnim davaocima krvi, rekli su za 021 iz Zavoda.

Situacija će se promeniti tek za nedelju-dve, kada evakuisani građani počnu da se vraćaju svojim kućama i tada će potreba za davaocima krvi biti veća, rekao je Josip Bošnjaković, stručni saradnik za organizovanje davalaca u Zavodu.

"Određene službe za transfuziju koje inače izlaze na teren, a to su između ostalih Šabac, Mitrovica, Beograd, sada neće moći da izađu na teren da prikupe jedinice na onim područjima koji su ugroženi i oštećeni poplavama, jer su i sami ugroženi, tako da ćemo u tim situacijama mi njima pomagati. Ono što je najbitnije je da nas građani prate i da čuju kada bude stvarno poziv za sve davaoce da dođu i daju krv", rekao je za 021 Bošnjaković.

Dobrovoljni davaoci krvi, između dva uzastopna davanja, moraju da sačekaju određeni vremenski period, koji iznosi tri meseca za muškarce i četiri meseca za žene, kako bi im se krv obnovila, i zato je važno da se strateški rasporede davanja svake pojedinačne osobe, izstiču iz Zavoda.

"Danas smo baš imali dosta poziva ljudi koji žele da dođu i daju krv. Mi apelujemo na njih da je možda bolje da se strpe ukoliko im nije značajno da baš sada daju krv, da bi u pravom trenutku odgovorili na sve one potrebe klinika i ostalih službi za transfuziju, što po nekim našim proračunima iznosi nedelju-dve dana", istakao je Bošnjaković.

Redakcija 021 pratiće stanje u Zavodu za transfuziju i blagovremeno obavestiti dobrovoljne davaoce krvi kao i sve građane kada i gde mogu da daju krv, kada to bude bilo potrebno.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti