Novosađani ređe peru zube od Novosađanki

Čak 20 odsto Novosađana retko pere zube, od kojih polovina ne pere gotovo nikada, a druga najviše jednom dnevno, pri tom su nehigijeni zuba skloniji muškarci od žena, osnovni je zaključak istraživanja Agencije za društveno odgovorno poslovanje CSR.

 

Čak 20 odsto Novosađana retko pere zube, od kojih polovina ne pere gotovo nikada, a druga najviše jednom dnevno, pri tom su nehigijeni zuba skloniji muškarci od žena, osnovni je zaključak istraživanja Agencije za društveno odgovorno poslovanje CSR.

Istraživanje je sprovedeno povodom Nacionalne nedelje zdravlja usta i zuba, koja se obeleževa od 19. do 26. maja, a njemu je učestvovalo 570 sugrađana. - Neodgovarajuća oralna higijena ne ugrožava samo zdravlje usta i zuba, već i udaljenih organa, kao što su srce, krvni sudovi, bubrezi i zglobovi – kaže dr Andrea Tešić iz Stomatološke ordinacije "Umićević –Tešić".

Preporuka je da se najmanje dva puta godišnje, po potrebi i češće, posećuju zubari. Pranje zuba preporučujemo obavezno ujutru i uveče, a ako prilike dozvoljavaju i posle svakog obroka i ne trba zaboraviti da se koriste i pomoćna sredstva.

Prema rezultatima ove ankete, čak 28 odsto muškaraca pere zube jednom ili nijednom dnevno, dok je takvoj nehigijeni zuba sklona tek svaka deseta žena. Pomoćna sredstva za održavanje higijene zuba takođe u mnogo većoj meri koriste žene, 66 odsto, dok to čini 49 odsto muškaraca. Interdentalni konac koriste žene mnogo više, 38 odsto u odnosu na 23 odsto muškaraca, a interdentalne četkice i čačkalice koriste u jednakoj meri – njih 17 odsto.

Istraživanja pokazuju i to da su, iako nemarniji prema zdravlju usta i zuba, muškarci istovremeno hrabriji od žena. Strah od zubara ima 26 odsto ispitanika muškog pola , a 31 odsto žena. Muškarci su skloniji da odlažu odlazak kod zubara, njih 42 odsto u odnosu na 36 odsto žena, a među najčešće razloge navode strah i nedostatak vremena. Zubari navode da uprkos ovim poražavajućim podacima, postoje pacijenti koji izuzetno vode računa o zdravlju usta i zuba i redovno dolaze na preglede, bez obzira kog su meterijalnog stanja, mada je novac najčešći izgovor za neredovne odlaske kod stomatologa. Sve je više mladih koji su revnosni kada su u pitanju kontrole zdravlja zuba, ali se generalno nameće zaključak da se ipak više pažnje poklanja drugim, manje bitnim stvarima u životu.

- Zdravstvena kultura nam je na veoma niskom nivou i na tome treba poraditi – kaže doktorka stomatologije Dragana Bilić. - Treba se mnogo više posvetiti edukaciji dece, jer se na tom polju mogu postići vrlo dobri rezultati. Strah od zubara se još uvek pojavljuje kod nekih pacijenata, moja iskustva govore da su to uglavnom odrasli muškarci, ali i to se da prevazići dobirim pristupom zubara. Na kraju, u 90 odsto slučajeva pacijenti traže da im se intervencije obavljaju pod anestezijom tako da se i taj uzročnik nedolaska kod zubara na ovaj način može otkloniti.

Prema iskustvima zubarke Jelene Petrović, najčešći uzrok za neredovne preglede zuba jeste nemar. Novac, kako kaže ona, jeste razlog koji se navodi, ali i kada je sve bilo besplatno, situacija je bila ista. - Kada je protetika u pitanju, onda novac može biti razlog, ali kada kažem pacijentu da dođe ponovo za šest meseci na pregled koji je besplatan, a on to ne uradi, onda pare nisu u pitanju – kaže dr Petrović. - Mi naprosto ne posedujemo zdravstvenu kulturu koja bi nas terala da redovno dolazimo kod zubara.

  • Bojan

    26.05.2014 13:10
    Nažalost...
    Bojim se da je stvarno stanje i mnogo gore od ovog koje pokazuje anketa.
  • 26.05.2014 07:07
    Nacin pranja zuba je bitan,paste manje-vise ima kvalitetnih I nekvalitetnih.A,nepranje zuba je odraz nehigijene,dzabe krpice I frizurice,kada je u ustima groblje .
  • 2x dnevno

    25.05.2014 22:23
    Od kada koristim kvalitetniju pastu za zube nema da sevne bol u zubima. Vaznija je pasta od pukog broja pranja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti