U Novom Sadu 200 novih doktora nauka svake godine

Na novosadskim fakultetima je za poslednjih osam godina doktorske disertacije odbranilo čak 1.600 studenata, što je više od trećine doktora nauka izašlih sa UNS od njegovog osnivanja.
Na novosadskim fakultetima je za poslednjih osam godina, od uvođenja Bolonje, doktorske disertacije odbranilo čak 1.600 studenata, što je više od trećine doktora nauka izašlih sa Univerziteta u Novom Sadu od njegovog osnivanja.

Teoretičar prava i profesor Filozofskog fakulteta, Radivoj Stepanov, ove podatke iz Digitalne biblioteke Univerziteta ocenjuje kao "kraj obrazovnog sistema i njegovo pretvaranje u servis". On ističe da su kriterijumi srozani, a sistem uništen, pa jedino još stari profesori drže standard "zbog čega nisu popularni na Univerzitetu".

"Mene su još devedesetih izbacili iz komisije koja je odlučivala o doktorandima za društvene i humanističke nauke, a ne smem ni da kažem koliko sam se nakaradnih radova načitao. Čak sam jedno vreme sakupljao bizarne naslove disertacija i reći ću jedan, uz napomenu da samo malo preterujem: "Značaj sakupljanja svinjskih pomija za razvoj turizma na koridoru 10", kaže  Radivoj Stepanov za "24sata".

Da je danas na nekim fakultetima lakše doktorirati nego masterirati na nekim drugim, misli i profesorka književnosti Maja Milošević.

"Na svoje master studije utrošila sam ozbiljan rad i vreme, dok neke kolege za pola mog truda doktoriraju. Bolonjskim sistemom smo već dovoljno oštećeni i ne želim samo tek tako da stignem do titule. Ozbiljno bavljenje naukom zahteva i ozbiljan rad i vreme", smatra Maja Milošević, koja se sprema za dalje usavršavanje.

Novosadski univerzitet upisuje oko 8.000 studenata godišnje, a ima 230 novih doktoranada svake godine. Prva doktorska disertacija odbranjena je 1956. i to iz matematike. Pedesetih je godišnje izlazio po jedan doktor nauka, a ekspanzija počinje devedesetih, kada je već branjeno oko 80 disertacija godišnje. Bolonja je ovu brojku utrostručila.

"Svaki rad prolazi rigoroznu proceduru"

Rektor Miroslav Vesković kaže da je sve veći broj doktoranada rezultat strategije države da oni čine tri do pet odsto ukupnog broja studenata.

"Povećan je upis mladih istraživača i stipendije za njih. Cilj je da se popravi obrazovna struktura i da se kroz doktorske teze rešavaju ozbiljni društveni problemi. Svaki rad prolazi vrlo rigoroznu proceduru i insistiramo na kvalitetu", ističe Vesković. On smatra da bi trebalo samo povećati pragmatičnost disertacija, da one rešavaju aktuelne probleme u različitim oblastima, kao i njihovu citiranost u drugim zemljama.

  • NS

    27.05.2014 04:49
    transparentnost

    Ko voli nek prati http://www.cris.uns.ac.rs/publicTheses.jsf Ono sto je cudno da velik broj autora http://www.cris.uns.ac.rs/searchDissertations.jsf ne postoji na servisu nasi u WOS-u http://kobson.nb.rs/nauka_u_srbiji/nasi_u_wos.3.html sto od 2000. predstavlja uslov za odbranu doktorata
  • R'n'Roller

    26.05.2014 18:59
    Evo vam ga...rok
    "Pred sobom vidim perspektivu
    Buducnost svetlu i lepu
    Imam rupu na cipeli
    I veliko nista u dzepu"

    i doktorat da se nađe
  • Menadžer kvaliteta R'n?R

    26.05.2014 18:41
    Odličan rezultat
    Otprilike svakog radnog dana po jedan Dr siđe sa trake, a doba razvoja i reformi tek dolazi...vidim "budućnost svetlu i lepu" i "veliko ništa u džepu"...(pa posle kažite da ne valja Čorba)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti