Završen Poljoprivredni sajam humanitarnog karaktera

Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu je završen, a ova manifestacija imala je i humanitarni karakter.
Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu je završen, a ova manifestacija imala je i humanitarni karakter.

Uz izložbe vrhunske poljoprivredne mehanizacije, stoke, mnogobrojne stručne skupove i savetovanja, obeležila je i velika humanitarna aktivnost učesnika, usmerena na pomoć stanovništvu Srbije postradalom od poplava.

Zemlja partner 81. Poljoprivrednog sajma - Holandija, izdvojila je 500.000 evra nepovratne humanitarne pomoći za postradale, a osim toga će i polovina prihoda od, na Sajmu imenovane nove sorte holandske ruže, nazvane "Novosađanka", biti uplaćen kao pomoć, saopšteno je na sajtu Novosadskog sajma.

Francuska kompanija "Akdereal" uputiće u nastradala područja 25 tona stočne hrane.

Italijanski ambasador Đuzepe Manzo je, tokom poeste sajmu, rekao je da su italijanski privrednici, koji rade u Srbiji, prikupili za pomoć postradalima 400.000 evra a donirali su i lekove, odeću i krevete.

Poslovno udruženje uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije doniralo je milion i po dinara, a prema rečima generalnog sekretara tog udružeja Đorđa Miškovića, to je tek prvi vid pomoći postradalima jer će, kako je dodao, to udruženje pomoći i u obnovi stradale mehanizacije.

Kompanija "Titan Mašineri" će, u saradnji sa strateškim partnerom "Kejsom", do kraja juna, od svakog prodatog kombajna ili traktora donirati 1.000 evra, najavio je direktor kompanije Dušan Erdeljan.

Partner novosadske kompanije "Agrovojvodina-Mehanizacija", kineska Ito (YTO) grupa doniraće dva traktora ili novčanu protivvrednost od 30.000 dolara za postradale, najavio je marketing direktor te grupe za zapadni Balkan dr Ssu Li.

Pomoć poplavljenima od deset miliona dinara uplatila je i "Eliksir grupa".

Slovenačka firma "Celjske mesnine", koja prvi put ove godine izlaže na Poljoprivrednom sajmu, kao humanitarnu pomoć, dala je 1.000 kilograma svojih proizvoda.

Apel za pomoć u stočnoj hrani i živim grlima stočarima u poplavama pogođenim područjima upućen je i sa Odbora za stočarstvo, održanog na Poljoprivrednom sajmu.

Konjički savez Vojvodine, Konjički centar "Novosadski sajam" i Novosadski sajam održali su humanitrano takmičenje u preponskom jahanju, a sav prihod od ulaznica namenjen je postradalima u poplavima.

Tokom višesatnog takmičenja, publika je pozivana da šalje humanitarne poruke za pomoć ugroženima u poplavi, što su oni i činili. Posetioci Sajma za jednu humanitarnu poruku mogli su da popiju i dve kafe na štandu "Dobre kafe" u Hali "Master".

Novosadski sajam će, kako je navedeno u saopštenju, deo prihoda od prodatih ulaznica 81. Međunarodnog poljoprivrednog sajma uplatiti za nastradale, a svi zaposleni su se odrekli jednodnevne zarade kao pomoć poplavljenom području dok je Sindikat Novosadskog sajama kupio pelene i dečju hranu.

  • boco

    26.05.2014 20:56
    u uslovima u kojima je odrzan sajam je po meni bio dobar.
    nikad nije bilo vise mehanizacije i banaka koje nude poljoprivrednicima kredite unazad par godina i to je dobro.
  • seljak

    26.05.2014 19:24
    veseljak
    pošto je poseta bila slaba-nikakva dobio je status humanitarnog karaktera

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti