Novi Sad evropski lider u pušenju marihuane

Novi Sad se nalazi na spisku gradova u kojem se najviše konzumira kanabis u Evropi, saopštila je Evropska opservatorija za drogu i toksikomaniju.
Novi Sad se nalazi na spisku gradova u kojem se najviše konzumira kanabis u Evropi, saopštila je Evropska opservatorija za drogu i toksikomaniju.

"Geografski posmatrano, kanabis se najviše konzumira u holandskim gradovima, ali i u Parizu, Atini, Barseloni i u Novom Sadu", navodi se u godišnjem izveštaju o situaciji u Evropi, koji je predstavljen u Lisabonu.

Kokain se najviše koristi u zapadnoj Evropi - Amsterdamu, Antverpenu, Londonu i Cirihu. Amfetamini se više koriste na severu i severozapadu Evrope, ali se povećava konzumiranje druge sintetičke droge - ekstazija. Tokom 2013. godine registrovano je 80 novih sintetičkih ili psihoaktivnih supstanci u Evropskoj uniji, a do sada ima 350 vrsta takvih ilegalnih i opasnih proizvoda.

"Zabrinjavajuće je što je sve lakše doći do metamfetamina, koji se sada puši u Grčkoj i Turskoj", naveli su autori studije. Metamfetamin je sintetička droga koja brzo izaziva zavisnost. Prodaje se u obliku pilule, praška i kapsula.

U studiji se navodi da je prošle godine zabeležen manji broj smrtnih slučajeva od prekomerne doze heroina, ali se zato povećao broj smrtnih slučajeva od prekomerne doze psihoaktivnih droga. U izveštaju se upozorava i na sve veći uticaj interneta u prodaji opijata. "Tehnologija Darkneta (skrivenog interneta) postaje pristupačnija korisnicima interneta", navodi se u izveštaju i dodaje da je prošle godine bilo 650 sajtova koji su nudili "Legal Highs" nove droge u Evropi.

  • 29.05.2014 11:13
    @Jeti
    Кada bi samo insistirao na tome da sam narkoman, uprkos svemu što o temi može da se nađe na netu za 5 minuta, i ja bih samo insistirao da si izuzetno glup. Međutim, kada kao neko ko ne dozvoljava baš nikakve argumente suprotne strane (jer svako ko podržava travu mora da je narkoman), i neko ko me automatski smatra propalitetom (a kad ispadne da to nije slučaj, dovodiš u pitanje moje stručne sposobnosti i patetišeš o deci) imaš petlje da se TI nađeš uvređenim i dalje patetišeš, mogu samo zaključiti da imaš ozbiljnih mentalnih problema koji zahtevaju ozbiljnu terapiju i životnu posvećenost tima lekara. Iskreno se nadam da među tvojim bližnjima ima dovoljno hrabrih i spremnih da te hospitalizuju i na taj način ti barem malo pomognu, a i da umesto tebe na sebe preuzmu vaspitanje dece (koje si tako, bez razmatranja svog psihičkog stanja, nesmotreno napravio), jer je zastrašujuća čak i mogućnost da bi neko poput tebe mogao da odgovara za vaspitanje drugih jedinki. Puno sreće u pokušaju ozdravljenja!
  • Jeti

    29.05.2014 09:42
    @Narkoman
    Vidim da svaki moj dobronamerni komentar izaziva kod tebe agresiju, licne uvrede, pa cak i pominjanje moje dece. Sve je to posledica suzavanja svesti i sociopatskog ponasanja usled konzumacije narkotika, pa ti ne zameram jer si bolestan. Samo se nadam da ce devojka i tvoji najblizi uspeti da prodru do tebe, pruze ti podrsku i otrgnu te iz kandzi narkomanije, pre nego sto bude kasno. Ne dozvoli da to ode predaleko, da te hapse i salju na robiju gde ces za jednu dozu biti necija devojka.
    Tvoj primer jasno ukazuje na stetnost droge i sta je sve u stanju da ucini od nekad perspektivnog sportiste.
    Sve najbolje na putu izlecenja, a ja vise necu ucestvovati u ovome, jer vidim da nepovoljno utice na tvoju psihu.
  • Vlada

    29.05.2014 08:50
    @Anonimus
    Hahahah, znači kad ne prođe priča 'ma ti si sigurno propao čim duvaš', onda ide 'kakav si ti uzor za našu decu'. Od nipodaštavanja do patetike, svaki pristup je lakši od uključivanja mozga i informisanja o temi. Pa da su posledice trave deset puta gore nego što jesu, opet nije ni blizu štetna koliko si ti štetan sebi i svojoj okolini. Stvarno, Jadna tvoja deca sa tobom tako glupavim i nedokaznim.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti