Mladi Novosađani se sve više okreću sezonskim poslovima

Sezonski poslovi u dalekim zemljama su sve popularniji, a zarade daleko premašuju naše standarde.
Sezonski poslovi u dalekim zemljama su sve popularniji, a zarade daleko premašuju naše standarde.

Studenti koji žele da zarade džeparac, sve češće se odlučuju za sezonske poslove u naudaljenijim zemljama sveta. Za plate koje uveliko prevazilaze ovdašnje spremni su i na rizik. Sve popularniji posao je branje jagoda u Finskoj gde se za samo mesec dana može zaraditi i do 1.500 evra.

Omladinske zadruge i ovog leta imaju bogatu ponudu sezonskih poslova, a omladinci mesečno mogu da zarade i do 30.000 dinara. Valentina Krstić-Budimirović iz studentske zadruge "Pobednik" kaže za 021 da su najtraženiji radnici za fizičke poslove: - Za muškarce imamo nošenje nameštaja, prenos arhive ili istovar-utovar neke robe, za devojke imamo raznošenje letaka, čišćenje i promocije - kaže Budimirovićeva.

Za poslove koji traju nekoliko dana dnevnice su između 800 i 2.000 dinara, a cena radnog sata je od 150 do 200 dinara. Novosađanka Jovana Ljubanović u centru Novog Sada deli letke, i kako kaže to joj je odličan sezonski posao: - Pomaže mi dosta. Planiram da radim celo leto da bih imala za džeparac za raspust, i planiram da odem na more od tog novca što zaradim - kaže Ljubanovićeva za 021.

Oni malo hrabriji odlučuju se za odlazak u inostranstvo, najčešće u Crnu Goru, Grčku ili Hrvatsku. Ovde se mesečne zarade kreću od 300 evra pa naviše.

Studentkinja Filozofskog fakulteta Milica Barać planira da leto provede u Budvi. - Planiram da idem na dva, tri meseca u Crnu Goru da radim nešto, još uvek ne znam tačno šta, možda neko prodavanje sladoleda, ili tako nešto. U svakom slučaju očekujem da zaradim dovoljno da kad se vratim mogu negde da otputujem, a i bolje mi je da odem i radim tri meseca nego da ovde sedim. Mislim da mogu dovoljno da zaradim i da se dobro provedem.

Izvršna direktorka Unije poslodavaca Vojvodine Miljana Stojišić - Stojanovska kaže da poslodavci imaju veću potrebu za radnicima sa početkom sezone. - Poslodavci u slučaju povećanja obima posla ili nekog sezonskog posla imaju potrebu za povećanim brojem radnika koje onda najčešće zapošljavaju preko privremenih i povremenih poslova, posebnim ugovorom i takva obaveza traje najduže 120 radnih dana u jednoj kalendarskoj godini, što praktično i predstavlja pokrivanje sezonskih poslova - kaže Stojanovska za 021.

U daleki Dubaji odlaze oni koji su spremni na rizik zbog odlične zarade. Najtraženiji su poslovi šankera, konobara, spasioca na plažama, radnika na gradilištima i recepcionera. Na internetu se mogu pronaći najrazličitije ponude, a neke od najzanimljivijih, ali i najbolje plaćenih su posao lovca na krabe, radnika na naftnim nalazišima u Severnom moru, a sve popularniji su i poslovi na brodovima, ili u Azerbejdžanu i Tanzaniji.

Za one koji se odluče na dalek put, iz Agencija za zapošljavanje savetuju da sezonske poslove traži isključivo preko licenciranih agencija, jer su česti slučajevi prevara u kojima kandidati ostanu i bez novca i bez angažmana. (Slađana Zličić)

  • 28.05.2014 18:42
    @ Komentator Sa Mozgom
    Da, u Finskoj ima vise jagoda nego u Srbiji. I to onih sumskih. Kao sto u Poljskoj ima vise i jagoda i malina. I kao sto u Ukrajini ima vise kukuruza i psenice nego u "zitnici Evrope - Vojvodini".
    99% stvari u koje su vas ubedjivali decenijama su lazi
  • Dejan

    28.05.2014 14:12
    @ Zriko
    Mislim da je tvoja prijateljica imala tu nesreću da joj diskus hernija "proradi" u pogrešno vreme i na pogrešnom mestu. Problem je sigurno postojao i znatno ranije, tj. nije mogao da nastane baš u kratkom roku i od dizanja gajbica u Italiji, pre će biti da je tamo samo došao u završnu fazu.
    Pišem ovo jer imam ličnog iskustva sa diskus hernijom.
  • Komentator sa mozgom

    28.05.2014 11:49
    Branje jagoda u Finskoj? Ako nije štamparska greška, ovo mi liči na trgovinu ljudima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti