JKP "Put": Zakon nam ne dozvoljava rad u više smena

Radnici JKP "Puta" ne mogu da sređuju raksrsnicu kod Merkatora noću ili u više smena jer im to zakon ne dozvoljava, saopštilo je ovo preduzeće.
Radnici JKP "Puta" ne mogu da sređuju raksrsnicu kod Merkatora noću ili u više smena jer im to zakon ne dozvoljava, saopštilo je ovo preduzeće.

Naime, ovo saopštenje je usledilo nakon upozorenja Strukovnog udruženja policije da su loše organizovani radovi na raskrsnici Bulevara oslobođenja i Bulevara cara Lazara. Kako su naveli, radnici Puta koji obavljaju radove rade samo prepodne, dok policajci moraju veći deo dana da regulišu saobraćaj i pored postavljene signalizacije.

U preduzeću "Put" navode da su radnici od početka ovih radova radili od 7 do 17 časova. "Preraspodela radnog vremena je regulisana na osnovu člana 57. i 192. Zakona o radu, internom Odlukom o uvođenju prepreraspodele radnog vremena radi racionalnog korišćenja radnog vremena i izvršenja određenih poslova u utvrđenih rokova, budući da je priroda delatnosti koju JKP "PUT" obavlja takva da se izvršenje poslova u utvrđenim rokovima i racionalnije korišćenje radnog vremena može ostvariti isključivo putem preraspodele istog", stoji u saopštenju.

Takođe, u "Putu" ističu da rad noću podrazumeva osim preraspodele rada, i da se projektom predvidi odgovarajuća rasveta "adekvatna svetlosna oprema i signalizacija koja bi omogućila potrebnu vidljivost na većem frontu rada mašina i ljudi". Pored rada zaposlenih na terenu treba obezbediti i rad pratećih službi, tačnije, kompletnu tehničku podršku od strane vozača, rukovaoca, radnika u radionicama i dr. U ovom preduzeću navode da je ključni problem zašto se radovi noću izvode samo u specifičnim situacijama taj jer Zakon o zaštiti od buke u životnoj sredini i Uredba o indikatorima buke to ne dozvoljavaju.

Danas se očekuje završetak radova na struganju nosećih asfaltnih slojeva. Trenutno u ovom preduzeću čekaju izdavanje tehničkih rešenja za određene radove, a primorani su i da odlože postavljanje ivičnjaka, s obzirom da su isporučeni ivičnjaci koje je JP ZIG dogovorio sa dobavljačem neodgovarajući.

"U svakom slučaju, imajući u vidu planiranu dinamiku, poslovi su do ovog trenutka išli i pre planiranih rokova", zaključuju u JKP "Put".

  • Uzun Mirko

    25.07.2014 03:28
    Kalemegdan
    Evo sad je pola čest ujutro, celu noć su skidali asfalt u Uzun Mirkovoj u Beogradu. Naravno da ni ja ni supruga celu noć nismo oka sklopili. Želim svakom da im po celu noć prave 100 decibela ispod prozora, uprkos Uredbi koja od 22 ' 06 u stambenim delovima grada dozvoljava samo 45. A policija samo konstatuje - Pa imaju dozvolu skupštine grada. A ja se pitam kako može Skupština grada da dozvoli da se krši zakon. Neka rade kad god hoće, ali Zakoni moraju da se poštuju, a ne da se Skupština grada ovako bahato ponaša prema stanovništvu.
  • Arčibald Rajs

    01.06.2014 13:59
    Čujte Srbi
    "...Niste veliki radnici. Često odlažete za sutra, čak i za prekosutra, ono što biste mogli da uradite danas. Posledica je da se to, često, nikada i ne uradi. Koliko ste samo ličnih i, još gore, koliko ste gubitaka po svoju zemlju podneli zbog tog olakog dangubljenja...!"



  • 30.05.2014 08:47
    Neka rade za vreme Exita, tada se suspenduju mnogi zakoni, a narocito Zakon o zastiti od buke.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti