Spasioci na Spensu pet meseci radili na crno pa dobili otkaz

Šest spasilaca, koji su dugi niz godina bili zaposleni na bazenima na Spensu, juče su dobili otkaze bez obrazloženja.
Šest spasilaca, koji su dugi niz godina radili na bazenima na Spensu, od 1. januara radili su bez ikakvog ugovora i bez ijedne plate, a juče su dobili i otkaze bez obrazloženja uz pretnju da im neće biti isplaćene zaostale zarade ukoliko to osvane u medijima.

"Juče smo pozvani na sastanak kod zamenika direktora Vuka Raonića. Hteli smo da dobijemo napismeno otkaze, jer smo ih prethodno dobili usmeno. On nam je otvoreno rekao da to ne možemo dobiti jer bi to bio dokaz da smo radili svih ovih pet meseci na Spensu. Još nam je indirektno pripretio da se smirimo što se tiče medija jer rizikujemo da nam uopšte bude isplaćemo tih pet meseci koje smo proveli na bazenu radeći na crno", kaže za 021 Jovan Anojčić, jedan od spasilaca koji je bio na tom sastanku.

Preko pet godina spasioci na Spensu rade po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, koji im je bio obnavljan na svaka tri meseca. Svi su bili angažovani preko studentske zadruge "Sajam", sa kojom je Spens imao ugovor sve do kraja decembra. Od tada spasioci rade na crno i bez plate, čekajući da se raspiše novi tender i da Spens potpiše ugovor.

"Od 1. januara nismo dobili ni jednu platu niti smo dobili bilo kakav ugovor, a zadržali su nas da radimo na poziciji spasioca. Mi se već pet meseci žalimo jer radimo na crno i u principu ne postoji ni jedan spasilac na bazenu koji je prijavljen kao bilo kakav radnik sa bilo kakvim ugovorom o radu", objašnjava za 021 spasilac Bora Šefer.

Spasioci su pokušavali da razgovaraju sa upravom i ranije, ali su dobijali obećanja da će njihova situacija biti rešena i da treba da se strpe. Kada su na kraju stupili u štrajk, upravnik bazena, Vladimir Ćetković je pocepao obaveštenje o štrajku koje su postavili po objektu.

Ugovor dobila druga zadruga

Kako 021 saznaje, Spens je pre nedelju dana ipak potpisao ugovor, ali sa novom studentskom zadrugom "Akademac", preko koje će od sada angažovati spasioce. Menadžer "Akademca" Đorđe Marinović kaže da je jedan od uslova na tenderu bio da cena rada bude takva da jedino osobe mlađe od 26 godina mogu da budu angažovane kao spasioci, jer se jedino oni uklapaju u tu cenu rada koju im je Spens postavio kao uslov.

"Sportsko poslovni centar je od nas, odnosno ne samo od nas, tražio najpovoljniju ponudu. Oni su u dokumentaciji koju su nam poslali tražili da damo najjeftiniju cenu na osnovu sata koji su dali, i naravno da je cena za studente koji su na školovanju do 26 godina povoljnija nego cena za one koji nisu na školovanju i koji imaju više od 26 godina. I mi smo shodno njihovom zahtevu poslali takvu ponudu", kaže Marinović.

Samim potpisivanjem ovakvog ugovora, svi spasioci stariji od 26 godina, njih šestorica, više nisu odgovarali uslovima rada i juče su dobili otkaz usmenim putem. Zamenik direktora Spensa Vuk Raonić kaže da bivši spasioci nisu mogli da dobiju pisameni otkaz jer nisu ni imali nikakv ugovor.

"Ja sam za to saznao tek pre nedelju dana. Njih niko nije ni terao da dolaze da rade svih ovih pet meseci i mi ćemo njima isplatiti zaostale zarade, ne zato što moramo, jer oni nisu ni imali nikakv ugovor, već zato što osećamo moralnu obavezu da im to isplatimo. Trenutno tražimo zakonsku osnovu za to".

Spasioci kažu i da su o situaciji koja se u prethodnih pet meseci dešavala upoznali i inspekciju rada, koja je bila svedok da su na Spensu mesecima držali radnike na crno. Navodno je inspekcija ovom gradskom preduzeću naložila da situaciju reši, na šta se Spens žalio i sada se čeka šta će nakon njihove žalbe inspekcija rada uraditi.

Kako 021 saznaje od direktora Studentske zadruge "Sajam" Veska Pižurice, Spens ovoj zadruzi duguje milion i sto hiljada dinara, i oni su protiv Spensa već pokrenuli tužbu. (Gordana Ćosić - gocacosic@021.rs)

  • Lektor

    31.05.2014 20:11
    "Spasioci na Spensu pet meseci radili na crno pa dobili otkaz" Objektivno, ovo zvuci kao pozitivna vest. Mogle je biti receno na malo lepsi nacin: "Posle pet meseci, na SPENS-u spasioci vise ne rade na crno"
  • Shimmy

    30.05.2014 13:42
    ma boli me uvo
    ovakvih prica ima koliko hocete, i tuzne su iz vise razloga, ali...

    Meni nikako ne ide u glavu kako neko moze da se pojavljuje na radnom mestu 5 MESECI, a da ne primi ni dinara i to jos na crno!!?? Razumem mesec, ili dva, ali mi imamo ljude u drzavi koji "rade" i po 10 godina u preduzecu bez plate

    Od cega zive ti ljudi?? Ako su primanja nasli na drugom mestu, zasto ne batale taj "posao" i rade drugde?
  • Маринеро

    30.05.2014 08:53
    @Ja
    Зашто је важно наводити његову тачну функцију у предузећу? ОК, није заменик директора већ је његов саветник. Сигурна сам да је врсан познавалац свог посла. И, знате шта још - он је секретар извесног џудо клуба, а гле коинциденције, директор СПЕНС-а је у том истом клубу председник. Јесте ли, сад, задовољни, поштовани Ја?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti