Prodaje se "Neobus"

Privredni sud u Novom Sadu zakazao je prodaju celokupne imovine AD "Neobus" za 12. jun u 12 časova u krugu ovog preduzeća u Industrijskoj zoni.
Privredni sud u Novom Sadu zakazao je prodaju celokupne imovine AD "Neobus" za 12. jun u 12 časova u krugu ovog preduzeća u Industrijskoj zoni.

U ovoj firmi je uveden stečaj 22. novembra 2012, a bankrot proglašen u februaru ove godine. Procenjena vrednost "Neobusa" iznosi oko 6,8 miliona evra, a potencijalni kupci treba da polože depozit od oko 1,3 miliona evra, piše "Dnevnik".

Predstavnik zaposlenih u Odboru poverilaca Milan Uzelac kaže da će početna cena fabrike biti oko 3,4 miliona evra, odnosno iznosiće 50 odsto od procenjene vrednosti. Ko je zainteresovani kupac za Fabriku autobusa, Uzelac nije mogao sa sigurnošću da kaže, ali ne isključuje mogućnost da "Neobus" ponovo kupi saudijski biznismen Mohamed Al Magrabi, koji je fabriku pazario 2004. godine za oko 700.000 evra, preuzeo dug od 2,4 miliona evra i obavezao se da investira milion i po evra.

Upravo ova privatizcija dugo je smatrana kao jedna od najuspešnijih, koliko zbog dolaska svežeg kapitala iz trećeg sveta, toliko i zbog podatka da se Magrabi u svojoj domovini, u momentu kupovine "Neobusa", bavio prevozom i imao oko 2000 autobusa. "Dugovi "Neobusa" iznose oko 12 miliona evra i svi poverioci neće biti namireni, pa tako ni oko 180 radnika koliko ih je bilo zaposleno u  trenutku kada je firma otišla u stečaj. Njima se duguje 13 minimalnih zarada", precizirao je Uzelac.

Za fabriku s tradicijom od šest decenija prvobitno je predlagano da se pripoji Gradskom saobraćajnom preduzeću "Novi Sad i da za potrebe gradskog prevoznika proizvodi i rekarosira autobuse. Takav primer se pokazao kao dobar potez u Nišu gde preduzeće "Nibus" pravi autobuse za niškog gradskog prevoznika, ali u našem gradu takvi planovi nisu naišli na razumevanje.

  • Nikola

    03.06.2014 10:19
    Nadam se da će Neobus nekako pregurati i nastaviti sa proizvodnjom. Ipak su Novosađani navikli na Neobus, a pokazalo se i da najduže traju (harmonike iz 1981. i dalje voze).
  • 03.06.2014 07:27
    razumevanje
    Čuj nisu naišli na razumevanje gradske vlasti... 12 miliona evra duga bi trebao da plati GRAS. Odakle? Opet po džepu novosađanja. Da li bi novosađani imali razumevanja za takvu odluku?
  • gorki

    03.06.2014 00:04
    odra ga covek
    sve u saradnji sa "nashom". u stecaj, bez kapitala.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti