Novi Sad plan odbrane od poplava dobio kada su počele poplave

Plan odbrane od poplava od vodotoka drugog reda za 2014. godinu u Novom Sadu je donet 14. maja kada su počele padavine i poplave koje su napravile veliku štetu u Srbiji.
Plan odbrane od poplava od vodotoka drugog reda za 2014. godinu u Novom Sadu je donet 14. maja kada su počele padavine i poplave koje su napravile veliku štetu u Srbiji.

U ovim poplavama Novi Sad je prošao sa manjoma štetom koju su napravili potoci na padinama Fruške gore koji su se izlili i poplavili nekoliko kuća u Sremskoj Kamenici i fruškogorskim selima.

Ocena koliko je odbrana od ovih voda bila dobra i organizovana je za analizu, ali stoji da je plan koji se koristi u tim situacijama donet na sam dan početka padavina i potonjih poplava, odnosno pet meseci od početka godine. Takođe, ovaj plan koji treba da spreči da manji potoci kojih na području grada ima nekoliko, kao i podzemne vode izazovu probleme, neažuran je i neodgovara situaciji na terenu, što su za 021.rs potvrdili u JVP "Vode Vojvodine".

Razlog za kašnjenje u donošenju i ovako manjkavog plana Grad i Vode Vojvodine svaljuju jedni na druge.

- Operativni plan za odbranu od poplava na vodama II reda za 2014. godinu Gradska uprava za komunalne poslove poslala je 27. februara u Vode Vojvodine kako bi se dobilo njihovo mišljenje, jer prema Zakonu o vodama član 55. Gradsko veće može da usvoji plan samo po ishodovanju mišljenja tog preduzeća. Pošto ni posle mesec dana od kako je Operativni plan poslat odgovor nije stigao, u JVP Vode Vojvodine 26. marta upućena je urgencija. Međutim, njihovo mišljenje stiglo je tek 14. maja, kada je Operativni plan i usvojen na Gradskom veću - kažu u Gradskoj upravi za 021.

U Vodama Vojvodine za 021 navode da bez obzira što nije bilo plana nije bilo problema oko odbrane, jer u gradskom štabu stalno sede njihovi ljudi.

Oni kašnjenje u davanju saglasnosti vide u tome što su morali da pregledaju iste planove i za druge lokalne uprave sa područja Vojvodine, a pri tome trebalo je da ažuriraju plan koji je Novi Sad napravio.

- Republički operativni plan za odbranu od poplava za 2014. godinu donet je 17. januara. U skladu sa Zakonom, lokalne samouprave imaju rok od mesec dana za donošenje svojih operativnih planova za vode II reda, računajući od dana donošenja Republičkog plana. Novi Sad je dostavio 28. februara dopis sa Operativnim planom. Grad Novi Sad je samo jedna od 18 lokalnih samopuprava čije planove je trebalo da pregledamo i damo svoj mišljenje. Dostavljeni Operativni plan nije bio ažuriran, pa nam je trebalo vremena za njegovo ažuriranje - kažu u ovom vodoprivrednom preduzeću.

Oni dodaju i da su ažurirani plan poslalali 14. maja i da su Gradu sugerisali da plan za 2015. godinu mora pretrpi znatne izmene.

  • fjodor

    04.06.2014 23:22
    Grad je ovaj put bar imao plan za odbranu od poplava za razliku od pre nekoliko godina kada je pretila velika opasnost od Dunava,kada plan nije nije ni postojao jer je Pavlicic imao "vaznija" posla. Secam se da smo tada strepili sta ce da se desi.
  • Slavomir

    04.06.2014 13:03
    Mnogo su bre naivni: mogli su da se slikaju i probuše par rupica za onu mobilnu ogradu, a sad nema ni njih ni ograde. Zapravo, Pajtić je tu, a ograda bitaj boga da li je i kupljena.
  • 04.06.2014 11:13
    Bolje ikad neg nikad.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti