Novi Sad nedovoljno zaštićen od nevremena praćenog gradom

Novi Sad i njegovu okolinu trenutno, statistički gledano, protiv grada brani 5,5 raketa.
Novi Sad i njegovu okolinu trenutno, statistički gledano, protiv grada brani 5,5 raketa.

Pomoćnik načelnika Uprave za upravljanje rizikom u MUP-u Đorđe Kardum kaže da je isti takav prosek i u ostatku Vojvodine, u kojoj trenutno rade 362 stanice od 443 postojeće.

"Do sada smo dejstvovali pet dana na teritoriji Srema i Bačke i ispalili 192 rakete. Najviše raketa ispalili smo 25. maja na širem području grada i Južnobačkog okruga. U široj okolini Novog Sada, inače, imamo 119 aktivnih stanica, koje su, zajedno sa strelcima u nadležnosti Republičkog hidrometeorološkog zavoda", pojašnjava Kardum.

Po njegovim rečima, mnoge stanice kubure s strelcima, jer su im honorari svega 4.000 dinara. "Suštinsko je pitanje da strelci uđu u nadležnost lokalne samouprave i da se uvede naknada za vlasnike poljoprivrednog zemljišta, ne veća od 10 kilograma žita po hektaru, od čega bi polovina novca išla lokalu za plate strelcima", navodi Kardum, uz napomenu da je Zakon o odbrani od grada prošao javnu raspravu i da se očekuje njegovo usvajanje.

Po Kardumu, potrebno je u ceo proces uključiti i osiguravajuće kuće kako bi se podigao stepen prevencije. Trenutno, država subvencioniše 40 odsto iznosa za osiguranje od grada, a osigurano je između sedam i osam odsto zemljišta. "Kada bi taj procenat bio povećan na 15 odsto, bilo bi dovoljno novca za sistem protivgradne odbrane, čiji najskuplji deo predstavljaju rakete. MUP je iz budžeta kupio 3.800 raketa, ali to nije dovoljno. Mi imamo dobre rakete domaćih prozvođača, ali restriktivan budžet. Imali smo i donacije preduzeća i osiguravajućih kuća, ali te rakete ostaju na lokalu, što nije dobro, jer gradonosni oblak moramo da pratimo od ulaska u državu i da što pre dejstvujemo, kako bi učinak bio što bolji", napominje Kardum.

Rakete velikog dometa penju se i na sedam kilometara visine. Podešene su tako da se samounište na kilometar i po, ukoliko dođe do kvara, a Đorđe Kardum napominje da svega tri odsto raketa bude neispravno. Rakete unose hemijske agense u oblak i stvaraju veštačka jezgra kristalizacije, smanjujući prečnik ledenih kristala i omogućujući njihovo brže topljenje na putu ka tlu.

  • Ćevara

    04.06.2014 10:06
    Anonimusi
    "kako je moguce imati 5,5 raketa?"
    Pa lepo jedna je ispaljena ali je izletelo samo pola, svi su se razbežali i sad nema ko da ispali onu drugu polovinu, ili čekaju malko niži oblak??
    Šalim se mada mi se plače!!
    33 miliona nekim anonimusima da se vozaju novim kolima a nače njive neka opet potuče led???
  • 04.06.2014 09:00
    EU ne brani ni jedna jer su zabranjene.
  • 04.06.2014 08:38
    pola rakete
    kako je moguce imati 5,5 raketa?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti