Biljana Srbljanović: Neutralnost je put u pakao

Biljana Srbljanović je po šesti put osvojila Sterijinu nagradu za najbolji savremeni dramski tekst i to za predstavu "Princip - Mali mi je ovaj grob".
Biljana Srbljanović je po šesti put osvojila Sterijinu nagradu za najbolji savremeni dramski tekst i to za predstavu "Princip - Mali mi je ovaj grob".

Posle izvođenja "Beogradske trilogije" na Pozorju pre dosta godina, objašnjavajući zašto je važno da se tih devedesetih borimo za svoje parče normalnog sveta, Biljana Srbljanović je rekla da veruje u mantru da je čovek kovač svog identiteta… Danas, dosta godina posle, sa novim životnim iskustvima i iskušenjima, a i nakon proučavanja istorijske građe o Gavrilu Principu i toga šta je (da li je) njegov potez značio u širem istorijskom kontekstu i periodu, ponovo isto pitanje i da li je možda revidirala stav, s obzirom na to da svakih 10, 20 ili 50 godina naš pokušaj uređenja sopstvenog života ugrozi neki kostur iz ormara, neki predak zbog kojeg ispaštamo…

- To je tačno, ali ima ona neka marksistička definicija da generacije mladih posrću pod teretom seni umrlih ljudi. Kad naslediš klasu, ti naslediš i identitet. Mi smo na ovim prostorima dugo živeli u nekom pseudobesklasnom društvu, ali smo nasleđivali identitet zločina koji je neki predak u naše ime počinio i ta se linija nastavljala ovde. Svi smo osuđeni da pravimo neke izbore u životu i ti izbori nas zapravo definišu, neko izabere da bude revolucionar, neko da bude terorista, neko zlikovac, a neko da bude neutralan i to je za mene možda i najzlikovačkiji put. Ja mislim da je neutralnost i taj neki srednji put direktan put za pakao.

Dakle, to za tebe nije samo odsustvo hrabrosti, kukavičluk, nego mnogo gore…

Da, za mene je to neka vrsta stagnacije, održavanja statusa kvo, i za mene je to mnogo pogubnije, čak i od greške.

Da li bi Mladobosanci danas tvitovali ili bi obukli odela i parkirali se u neko ministarstvo, stali uz premijera?

Tvitovali bi svakako, ne samo to nego bi i razvili ceo tviter. Pobunjenički duh odlikuje mladost, svaka generacije ima svoje oblike, imali su je i generacija mladih Bosanaca, objavljivali su tajne školske listove, poeziju, nalazili su se po kućama, svirali su tamburicu, a onda otišli da ubiju prestolonaslednika. Današnja generacija srećom nema takve radikalne stavove. S druge strane, vidljiv je nedostatak generacijske hrabrosti koji bi mogao da pokrene sve.

U nama je devedesetih bilo dosta te hrabrosti, tog romatičarskog Gavrila, neke nade, ali sve je potonulo jer su oni za koje smo mislili da će biti drugačiji i bolji postali gori od najgorih, pa su kao takvi odradili idealnu kampanju za povratak na status kvo. Nebojša Krstić je tako ispao vrhunski "svedok saradnik" u tome…

Devedesetih smo, kao i u vreme Mlade Bosne, znali ko je naš neprijatelj, imali smo najmanji zajednički imenitelj koji se odlikovao u neprijatelju. Sada, otkako to više ne postoji - a ne postoji nigde u svetu, ne postoji zbog toga što su se granice izbrisale, što je politika pa čak i revolucionarna misao postala predmet trgovine, i sredstvo trgovine takođe, samim tim ne postoji jasna crta preko koje se ne ide, i uvek se iznenadite kad neko pređe preko neke crte pa onda imate te svedoke saradnike raznih režima… Što se mene tiče, ja stalno plutam između neke panične hrabrosti i želje za pobunom i opšte rezigniranosti koja me tera da se povučem. Trenutno sam u fazi povlačenja jer nekako imam utisak da se moj glas u toj opštoj kakofoniji ne čuje od drugih glasova. I ne mislim da čekam neki trenutak da ponovo progovorim, nego mislim da ga napravim sama, samo moram da smislim kojim sredstvima.

Ne znam kakav je tvoj utisak, ali meni se čini da mlad svet ne zanimaju istorijske teme, nema nikakve pobune u njima… Gde su ti mladi pobunjenici, šta se desilo sa njima?

Oni uvek postoje u svakoj generaciji, samo nemaju prostora, nisu se izborili za njega. Neki opšti mejnstrim pogled na svet, i u Austriji, Poljskoj, Mađarskoj. Generalno je stav - a šta je tu dobro za mene lično? I odmah tu postoji neka potreba za udruživanjem u korporacijskom duhu, da gledaš svoju korist, da živih neka liberalna ubeđenja koja su pre svega liberalno kapitalistička. I da ti, pre svega, nemaš ideologije, i da se stidiš ideologije i da se stidiš moralnosti. Ali, uvek postoji neka manjina koja je u ovom trenutku čak i u čitavoj Evropi na margini i ne znači da neće biti neka erupcija koja će pobediti i ponovo nastupiti…

Dok se to ne desi, buja desnice, posvuda…

Kada pogledamo početak 2000. godine, velika većina zemalja članica EU imale su levicu na vlasti. Sada gotovo svi imaju desnicu ili neku kriptolevicu, a neki imaju čak i ekstremnu desnicu. Najgore od svega je to što ne može da se prepozna koja je tačna linija zla koja se prelazi kada se ulazi u krajnju desnicu. Jer kada imaš ratno stranje, tiraniju, diktaturu, onda je mnogo jasnije. U ovim nekim plutajućim stanjima je mnogo, mnogo teže definisati zbog čega si ti protiv nečega, a protiv toga si iz ideološkog ubeđenja kojeg se drugi stide i koje je u suštini dubokomoralno za mene.

Šta čitaš?

Čitam sada uglavnom samo teoriju, spremam doktorat. Skoro sam čitala francuskog pisca Emanuela Karera, knjigu "Limonov", neku vrstu intelektualne biografije koja je ulazak u pakao ljudski. Preporučujem i odličan roman "Paradajz" mog prijatelja Đorđa Miketića zbog koga su me razapeli na Tviteru i na neki način mi je drago što je skandal oko mog tvitera podigao tiraž njegove knjige. (Snežana Miletić)

  • vera

    16.06.2014 21:59
    Biljana uvek ima sta da kaze. Hrabro, pravim recima i u pravo vreme. Cestitke ovoj harizmaticnoj zeni sa nasih prostora. Od srca.
  • Lola

    05.06.2014 16:04
    Pametna, hrabra, zgodna, bogata, ali nije izopstena iz zajednice, vec je vrlo ukljucena u sve sto se dogadja a nije joj to potrebno, impulsivna, srcana i divlja, pa otuda i greske ponekad. Nije licemer, sibicar i secikesa, vec odvazna u svojoj hrabrosti da se suprotstavi i iskritikuje svakoga bez obzira na partiju, nacionalnost, opredeljenje bilo kakvo i istrajna u toj svojoj borbi godinama i pored raznog kamenja koje ju je spoticalo. Bez obzira na mane ili brzoplete poteze o cijim posledicama mozda ponekad ne razmisli sta ce prouzorokovati, ona je u sustini jedna dobra dusa, koja samo hoce bolje sutra svojoj domovini i ljudima u njoj, i bori se za to na sve nacine, koji su vrlo nepopularni za mediokritete uljuljkane u svoje ucmale zivote ili privilegije, pa vrse danonocno bdenje nad njom i njenim potezima ne bi li joj nasli manu ili propust zbog cega bi je stavili na stub srama i tako diskreditovali svaku istinu koju o njima kaze. Steta je samo sto velika vecina ljudi to ne vidi, pa guta tabloidne pomije bez razmisljanja. Biljana je biser koji moramo cuvati, a biseri se pred svinje ne bacaju, to vec svi znamo.
  • Kratko - jasno

    05.06.2014 09:36
    Ja napisao da je sponzorusa, misleci na dugotrajnu vezu sa profesorom na akdemiji, brak sa takodje puno starijim ambasadorom, spremnost da pise za svacije pare (Otvorena vrata [Milosevicev RTS], sada Austrija).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti