Belić: Previše je oružja na ulicama

Balističar Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra u Novom Sadu Dejan Belić ocenio je za 021 da na ulica ima previše oružja što je, pre svega, posledica ratova devedesetih.
Balističar Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra u Novom Sadu Dejan Belić ocenio je za 021 da na ulica ima previše oružja što je, pre svega, posledica ratova devedesetih.

On dodaje da će biti potrebne godine dok se nesmanji količina tog, uglavnom nelegalnog oružja.

Belić kaže da su pištolji postali i sredstvo plaćanja, jer ih narkomani često koriste za trampu za drogu. - Narkomani i zavisnici bi dali bilo šta samo da dobiju dnevnu dozu. Na taj način obaraju cene, pa se za relativno male pare na crnom tržištu može doći do oružja.

Belić tvrdi i da su netačne informacije da se na Najlon pijaci slobodno može kupiti oružje za male pare.

- Pištolji se uglavnom kupuju od kriminalaca ili potiču od krađa - kaže za 021 ovaj novosadski balističar i dodaje da posedovanje oružja nikome nije donelo dobro ili pomoglo.

- Ljudi ne treba da drže oružje kod kuće, od toga nema nikakve koristi. Iskustva su različita, ima svega. Od samoranjivanja prilikom čišćenja pištolja, do tragedija. Na žalost, puno je slučajeva kada deca nađu oružje i onda u igri povrede sebe, drugare, roditelje,... Bio je jedan užasan slučaj u Baču kada je dete uzelo očev pištolj i dok ga je držao u ruci, pištolj je opalio i ubio majku - priča Belić.

On savetuje one koji već imaju pištolj u kući, da se drži pravila da oružje treba da bude rasklopljeno, a i tako rasklopljeno da bude pod ključem i dovoljno daleko od domašaja dece. Takođe, municija treba da se drži odvojeno od oružja.

  • prmi

    04.06.2014 18:07
    alooo
    Jel legalnog ili ilegalnog oruzja?A i panduri drze primat u senlucennu i upucavanju...
  • 04.06.2014 16:08
    @Beč
    Govori nam da Beč ima veću stopu teških krivičnih dela. Daleko veću!
  • Toma

    04.06.2014 15:53
    Amnestija
    Tako,
    razoružavajte narod, a kriminalce četnički vojvoda pušta iz zatvora, dok njegovi drugari gledaju da nijednog novog ne pošalju u zatvor.
    Zatvaraju se vrlo opasni likovi tipa Saše Dragina, ali se šetaju i paradiraju na tv lopovi, ubice,silovatelji, psihopate i narkodileri.

    A ja treba da nemam pištolj.

    Ha!

    Vratite nam dozvole za nošenje oružja. Pa ko ga neopravdano koristi, debelo ga kaznite, a čestit svet ostavite na miru da se brani kad već vi ne umete i ne želite.

    Kada bi se vratilo naše oduzeto pravo nošenja, mislim da bi količina krivičnih dela opala za 80%.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti