Škole u Australiji - Ne treba porediti, ali vredi znati

Učenica Osnovne škole "Sonja Marinković" objavila je u školskom magazinu tekst o razlici u načinu školovanja u Australiji i Srbiji.
U školskom magazinu Osnovne škole "Sonja Marinković" sa Grbavice objavljen je tekst o razlici u načinu školovanja u Australiji i Srbiji.

Tekst je napisala učenica četvrtog razreda M.D. koja je, pre povratka u Novi Sad, prva školska iskustva imala u ovoj dalekoj zemlji.

Tekst je objavljen sa naslovom "Škole u Australiji" i podnaslovom "Ne treba porediti, ali vredi znati":

"U Australiji postoje privatne i državne škole. Postoje škole posebno za devojčice, posebno za dečake, jer su istraživanja pokazala da oni uče na različite načine i da učenici takvih škola pokazuju bolje rezultate na završnim ispitima u odnosu na rezultate polaznika mešovitih škola.

U Melburnu školska godina počinje u februaru, a završava se u decembru. Posle svakog od četiri tromesečja postoji raspust bar jednu nedelju. Letnji raspust je najduži i traje od sredine decembra do početka februara.

Neke specifičnosti australijske škole:
- Nosimo uniforme, tako da ujutru ne brinemo o tome šta ćemo obući. Postoje letnja, zimska i sportska uniforma. Mi ponosno nosimo boje naše škole, kao i školski grb u školi i van nje.
- Svake godine dobijamo novu učiteljicu, tako da moramo da se naviknemo na različite načine učenja. U isto vreme deca iz generacije budu pomešana svake godine i na taj način dobijamo nove prijatelje sve vreme.
- Osnovna škola traje šest godina, a pored učiteljice dobijamo nastavnike drugih predmeta kao i jezika (kineski, indonežanski, japanski, italijanski...).
- Biblioteka zauzima veoma važno mesto u školskom životu, čak postoji i školski predmet "Biblioteka".
- Nemamo udžbenike nego za svaki predmet dobijamo odštampane tekstove i zadatke. Sveske ostavljamo u školi, a od kuće nosimo samo "lunch box", dnevnik, peratonicu i knjigu iz biblioteke.
- Svaki učenik ima svoj dnevnik koji je u obavezi da nosi svakog dana, a koji olakšava komunikaciju između nastavnika i roditelja. U njega beležimo specijalne datume, događaje u školi i sl., a roditelji svake večeri moraju da stave svoje inicijale u dnevnik kao garanciju da su se o svemu tokom dana informisali.
- Ponedeljkom, osim inspirativnog domaćeg zadatka dobijamo i dodatni, ukoliko želimo, a treba da ga uradimo do petka.
- Imamo "pametne table" u svakoj učionici. Učitelj uključi svoj lap-top u pametnu tablu, a mi pametnim olovkama rešavamo zadatke i igramo edukativne igre koje su nam na internetu dostupne sve vreme i koje se koriste u procesu savlađivanja gradiva.
- Postoji "buddy" sistem gde svaka devojčica iz starijeg razreda "dobije" devojčicu iz mlađeg da joj pomogne u navikavanju na školu.

Ovo su samo detalji po kojima vidite različitosti u školovanju. Neki se tiču standarda, a neki i bez novca mogu da se primene kod nas. Mogu samo da zaključim da mi nedostaje ovakav tip školovanja".

  • Sydney

    14.09.2019 02:00
    Obrazovanje
    Divno je sve u Australiji,ha,ha,ha
    Kad bi samo uspjeli nekako nauciti djecu do zavrsetka srednje skole tablicu mnozenja,ali kako ce kad ni ucitelji ne znaju.
    Ili npr.da znaju da je Afrika kontinent a ne drzava,kakvo crno osnovno obrazovanje oni imaju?
    Oni prave robove,pametni njima ne trebaju .
    Ima pameti u Kini ,uvesce.
  • Boki

    07.06.2014 02:01
    Škole u Australiji
    Zivim u Melburnu po zanimanju sam professor fizickog vaspitanja, zavrsio davno kod nas. Posto zivim duze od dve decenije ovde mogu Vam reci odgovorno da nase skole u Srbiji I nas obrazovni program je ne 100 puta bolji od kengurskog vec 500 puta. Ovde nasi ljudi moraju da placaju ogromne sume novca ako hoce da im deca barem priblizno znaju nesto iz matematike I... Njihove skole nisu u vecini (narocito drzavne) ni blizu nasim skolama. Jeste da su sva deca uniformisana ali verujte da je na vestima bio slucaj gde je otac prijavio skolu I svoga sina koji nije znao da cita a bio je 7-8 razred skole. Isina!!! O njihovim obdanistima tek da vam ne pricam. Samo uzimanje para za nesto sto kod nas ne bi proslo ni po jednom zakonodavstvu. Nasa obdanista su Hajat za svako njihovo, a zemlja toliko bogata. Kao sto neko rece u prethodnim komentarima njima su ovde potrebni snazni I glupi koji ce samo da rintace.
  • Lala

    05.06.2014 21:11
    za zemljaka
    ti si ispao pametniji od njih cim si se vratio u civilizaciju...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti