Pravni fakultet dobija spomenik Dimitriju Davidoviću

Na fasadi zgrade novosadskog Pravnog fakulteta, biće postavljen spomen-ploča Dimitriju Davidoviću.
Na fasadi zgrade novosadskog Pravnog fakulteta, biće postavljen spomen-ploča Dimitriju Davidoviću.

Savet za kulturu je na današnjoj sednici utvrdio predlog odluke o postavljanju spomen ploče, a sredstva će biti obezbeđena u Programu uređivanja građevinskog zemljišta. Kako je naveo šef kabineta gradonačelnika Aleksandar Petrović, inicijativa za spomen-ploču potekla je od ministra pravde Nikole Selakovića.

Dimitrije Davidović je bio srpski diplomata, političar i novinar, kao i tvorac najvišeg pravnog akta u istoriji Srbije, Sretenjskog ustava, usvojenog 1835. godine. Spomen-ploča izrađena od bronze postavlja se povodom dvesta godina od osnivanja lista "Novine serbske", prvih novina na srpskom jeziku, koje su štampane u Beču od 1813. godine, a čiji je Davidović osnivač.

Članovi Saveta utvrdili su i predlog odluke o premeštanju spomenika palim borcima u Narodnooslobodilačkom ratu u Kisaču.

Naime, spomenik palim borcima nalazi se na uglu ulica Slovačke i Jana Gombara, postavljen je 1948. godine i rad je nepoznatog autora. Zbog izgradnje kružne raskrsnice na tom mestu, prihvaćen je predlog da se spomenik izmesti severno od sadašnje lokacije na uređeni ozelenjeni skver, u zaleđu saobraćajnih tokova. (Suzana Stojićević - suzana@021.rs)

  • Mile Pavijan

    04.06.2014 23:18
    ESI MI DOBAR?
    Neko je dobio pos'o. Neko ce da pravi spomen plocu koju ce da naplati kao da je bezmalo Keopsovu piramidu sagradio.
  • Slobodan Vlaisavljević

    04.06.2014 19:54
    Spomen ploča a već spomenik!
    Meni je sve tu konfuzno.Spomen ploča a već spomenik ( ! ) na fasadi Pravnog fakulteta a povodom 200 godina od izdavanja "Novina serbskih" ( ! ).
    Spomen ploča bi pre pristajala na zgradi Matice srpske a na zgradi Pravnog fakulteta akt o osnivanju Pravnog fakulteta ili tekst o prvom dekanu Pravnog fakulteta.Interesantno bi bilo imati i stav Pravnog fakulteta.
    A sredstva će biti obezbeđena iz Programa uređivanja građevinskog zemljišta ( ? ! ) važećeg ili izmenjenog? Ali ako je profesor - šef kabineta Gradonačelnika tako rekao šta ja kao diplomirani pravnik i nekadašnji sekretar Pravnog fakulteta imam da kažem.A kamoli da mislim da bi spomen na Dimitrija Davidovića trebao da stoji na zgradi Skupštine Srbije.Možda i stoji a ja ne znam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti