Fruška gora dobija sertifikat održivosti?

Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje i Nacionalni park Fruška gora, trebalo bi da postanu prva dva nacionalna parka u Srbiji koji će dobiti Evropski sertifikat za održivi turizam.
Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje i Nacionalni park Fruška gora, trebalo bi da postanu prva dva nacionalna parka u Srbiji koji će dobiti Evropski sertifikat za održivi turizam koji dodeljuje Evropska federacija parkova, najavio je danas Svetski fond za prirodu (WWF).

U saopštenju se navodi da su stručnjaci Europarka u poseti tim parkovima prirode, a o dodeli sertifikata će odlučivati na osnovu viđenog i strategije koja je predata prilikom nominacije. Odluka će biti saopštena u septembru.

Predstavnik WWF-a za Mediteran Deni Porej ocenio je da je održivi turizam neophodan za opstanak biodiverziteta koji se nalazi u parkovima regiona. On je kazao da je kroz projekat "Parkovi Dinarskog luka" nominovano pet parkova za sertifikat i naglasio da je sertifikata za održivi turizam odlična promocija za ceo region i povezivanje parkova.

Porej je najavio i da će WWF do kraja godine za taj sertifikat nominovati još najmanje pet parkova iz regiona. Glavni cilj sertifikata za održivi turizam je povećavanje kvaliteta usluga u turizmu s ciljem zaštite prirode u parku.

Specijalni rezervat prirode Gornje podunavlje i Nacionalni park Fruška gora za sada su jedina zaštićena područja u Srbiji koja su nomininovana za sertifikat za održivi turizam zajedno sa još tri parka iz regiona: Nacionalni park Una (BiH), Park prirode Lonjsko polje i Park prirode Medvednica (Hrvatska).

  • Martin

    05.06.2014 06:53
    @ Jova.
    Svaka čast. Kao da sam ja napisao komentar.
    Dodao bih samo još za seču drveća: i krade se, ali se i sistematski satire šuma. Nastaju čitave goleti u nekim delovima parka, stepen zašitite u tom delu je nebitan. A posle na kraju godine NP daje izveštaj o ostvarenom profitu. Pa da li ste vi tu da čuvate prirodu ili da zarađujete od seče?
  • 04.06.2014 22:15
    Da li u taj održivi "biodiverzitet" spadaju i krpelji i lajmska bolest? Možda i za to dobijemo neki sertifikat.
  • 04.06.2014 20:03
    Sve su to djesbasi posekli, kasno je.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti