Nastavnici iz Medicinske traže vraćanje časova fizike

Nezadovoljni smanjenjem broja časova fizike u Medicinskoj školi, Aktiv nastavnika fizike medicinskih škola u Srbiji, traži da se poništi odluka bivšeg ministra od 10. marta jer je broj časova fizike smanjen za duplo.
Nezadovoljni smanjenjem broja časova fizike u Medicinskoj školi, Aktiv nastavnika fizike medicinskih škola u Srbiji, traži da se poništi odluka bivšeg ministra od 10. marta jer je broj časova fizike smanjen za duplo.

Aktiv nastavnika fizike traži da budući medicinari fiziku i dalje izučavaju u sve četiri godine na svim smerovima, sa po dva časa nedeljno, a ne dve godine ili samo jednu, kako je po novoj odluci predviđeno.

Profesori fizike smatraju da je ovaj predmet obavezan za buduće medicinske radnike, jer ga tokom karijere često primenjuju u praksi, a sadašnje stanje nazivaju desetkovanjem časova i apleluju da fizika bude obavezan predmet. "Predlažemo da se u prvoj i drugoj godini izučava fizika, u trećoj fizika ljudskog organizma, a u četvrtoj medicinski aparati", kaže u ime Aktiva nastavnika fizike Gordana Radovanov, profesor fizike u Medicinskoj školi "7. april".

Profesori fizike postavljaju pitanje da li će nakon redukovanja časova njihovog predmeta budući medicinari moći da se nose da naprednim medicinskim tehniologijama koje ih čekaju. Fizikalna terapija, kineziologija, funkcionisanje laboratorije su, kažu oni, neraskidivo povezani sa fizikom i nemoguće je izučavati ove predmete bez znnaja o sistemu poluge, gravitacionoj sili i ostalim aspektima fizike.

Imre Gut, iz Nacionalnog prosvetnog saveta, kaže za Novosti da su nastavnici fizike u pravu i da je njihov zahtev opravdan.

  • Medicinski fizičar

    07.06.2014 10:09
    Reforma
    Kao bivši đak medicinske škole, a sada master fizičar medicinske fizike smatram da je ona neophodna svim medicinskim radnicima i podržavam izučavanje kroz sve četiri godine, ali uz velike reforme programa. Sviđa mi se predlog za uvođenjem fizike ljudskog organizma i medicinskih aparata, ali o tome znamo mi, a ne profesori fizike. Udžbenici su trenutno grozni jer postoje samo Zavodovi od pre Hrista, a program bi mogao da se prilagodi kako bi deca zaista uživala. Uz svo poštovanje prema kolegama, bojim se da uvođenjem ova dva predmeta nećemo ništa puno promeniti jer su profesori u tim poljima koje navode kao predlog, nestručni. Postoji dosta medicinskih fizičara koji rade u prosveti, ali za samo jednog znam da predaje u medicinskoj školi. Nama treba mogućnost da se uvedu stručna lica u treći i četvrti razred, a da postojeći profesori pokrivaju onda fond u školama u kojim mi radimo :-)
  • Analiticar

    05.06.2014 15:47
    analiza
    Potpuno podrzavam smanjenje broja casova iz fizike
  • 05.06.2014 09:02
    Naravno da treba smanjiti fond časova Fizike u med.školama.Samo maltretiraju tu decu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti