Više od 160 Futožana večeras se izjasnilo protiv repetitora

Više od 160 Futožana okupilo prisustvovalo je večeras zboru u Futogu gde su se prisutni izjasnili protiv izgradnje novih baznih stanica mobilne telefonije, kao i za uklanjanje postojećih.
Više od 160 Futožana okupilo prisustvovalo je večeras zboru u Futogu gde su se prisutni izjasnili protiv izgradnje novih baznih stanica mobilne telefonije, kao i za uklanjanje postojećih.

Podsetimo, više od 500 žitelja Futoga zatražilo je od lokalne uprave da ne dozvoli postavljanje repetitora mobilne telefonije u stambenom delu naselja, jer građani strahuju da će reptitor ugroziti njihovo zdravlje, ali i zdravlje više od 1.000 osnovaca i mališana koji pohadjaju obližnju osnovnu školu i vrtić.

Prema planu, antena mobilnog operatera Telekoma postavljena je na placu u stambenom delu Futoga, nedaleko od Osnovne škole "Miroslav Antić" i predškolske ustanove Biberče.

Repetitor jos uvek nije pušten u rad, a zbog opasnosti od njegovog štetnog uticaja stanovnici tog dela Futoga rešeni su da tako i ostane. Potpisivanje peticije organizovali su građani koji žive na tim lokacijama a, iako im je trebalo svega 100 potpisa, prikupili su više od 500. U peticiji se traži ne samo sprečavanje puštanja u rad antene za mobilnu telefoniju nego i njeno izmeštanje, kao i dislociranje preostale 3 antene koje se nalaze u blizini kuća u tom prigradskom naselju.

Ukoliko se ništa ne promeni, roditelji su, strahujući za zdravlje najmlađih, najavili ispisivanje dece iz obližnje osnovne škole i predškolske ustanove.

  • 2014

    07.06.2014 12:11
    Joooj!
    Svaka do sada potpisana peticija na nivou Grada, a bilo ih je, istog je sadržaja, samo naziv nezadovoljne MZ različit. Uleteli zeleni medj raju, navukli ih na neki sitan interes, i realizuje svoj projekat za koji su već dobili sredstva pa ih sada valja pravdati. To se desiloi u Futogu, od najavljenih hiljadu potpisnika doslo tek stotinjak, predstavnik nezadovoljnih gradjana u jednom dahu pročitao zahtev, ne tražeći da se prisutnima obrati i neko iz struke,tražio da se o zahtevu glasa. Predstavnici Saveta MZ poštujući zahteve svojih gradjana tako i učinili. Struka pametna, videla da je to već vidjeni scenario sa drugih zborova gradjana, otišli. Gradnju bazne stanice za koju postoji gradjevinska dozvola , niko ne može zaustaviti. Da li će biti pušten signal moglo bi da zavisi od dobre volje operatera. E onda operater zaustavi signal i na drugim baznim stanicama u Futogu, "njegov dućan, njegova roba, prodaje je kada hoće", eto sada peticije sa deset hiljada potpisa, vratite nas medj sivilizovan svet. Roditelji prete ispisivanjem dece iz škole, a svako svom detetu obezbedio mobilni, ako ne od besa ono iz potrebe, naj lakša i naj brža komunikacija sa detetom. Pa činjenica je da se danas deca čuvaju, vaspitavaju i kontrolišu upravo preko bežičnog sistema zvanog mobilna telefonija ili ti internet. ZELENI ZELENI, LEPO JE ŠTO BRINETE O PLANETI ZEMLJI, AJDE SADA U PAUZI DO SLEDEĆEG PROTESTA SVI U OBENOVAC, TAMO JE PRAVA EKOLOŠKA KATASTROFA. Futožani, bojim se biće "žleli ste dobićete", onda se obratite kolovodjama ovog cirkusa.
  • 06.06.2014 21:18
    Dozvola
    U zemlji Srbiji kad nešto hoćeš da garadiš moraš imati građevinsku dozvolu.
    Ako si je dobio od Grada i napravio to što si naumio,po projektnoj dokumentaciji!!! Onda nema šanse da ti to neko sruši. Ili da plati troškove te zajebancije izmeštanje isl.
  • miki_ns

    06.06.2014 12:18
    @Marko

    Mobilni telefon prilagodjava iylaynu snagu svog internog predajnika (naravnou okvirima u kojima to može). Najjače zračenje mobilnog je u momentu kada pokušava da inicira vezu, pa se preporučuje da se telefon prisloni na glavu tek nakon što je inicijalna sekvenca biranja završena (jer je handshaking sa baznom stanicom tada već obavljen i kanal veze uspostavljen). Snaga nakon tog inicijalnog perioda se smanjuje (a to se vrlo lako registruje i na elektronskim uređajima koji zuje i pucketaju u momentu kada vam stiže poziv, ili kada inicira poziv). Ako je signal jako slab, normalno da će telefon pojačati svoj signal (koliko može), a u okruženjima sa stabilnim dignalom radi na manjoj snazi (prosto da bi baterije duže trajale). E sad, jedini potencijalno štetan efekat mobilnog telefona, i jedini efekat koji je zasada zaista i registrovan (ne kažem da je nužno štetan) je lokalno zagrevanje tkiva. I da signal je dovoljno jak da izaziva lokalno zagrevanje moždane mase (kod odraslih oko 0.3 stepena). Kod dece efekat može biti veći iz nekoliko razloga: kosti lobanje su tanje i manja količina radio talasa se u njima apsorbuje, deca su mnogo pre nas (tj. u svom mlađem dobu) počela da koriste mobilne, pa je kumulativni efekat možda veći. Sve u svemu tačne procene rizika biće moguće kada prođe više vremena od masovne upotrebe. Dobra strana je što svi mobilni telefoni imaju slabije primopredajnike od starih, prosto jer se računa da su mreže stabilnije pa nije potrebna veća snaga za održavanje veze (primer sa starim Nokia telefonima ste na kraju Novog Sad bez problema skidali signal Vip HR, THT Hr, nijedan novi to nije u stanju! A i mreže su prešle na mikrocelularnu arhitekturu gde se pravi gusta mreža sa mnogo baznih stanica MALE snage. A ovi sad hoće da ih skidaju, pa srećno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti