Finansijski problemi prate i ovogodišnji Infant

Ovogodišnji 41. Internacionalni festival alternativnog i novog teatra "Infant" održaće se od 25. juna do 2. jula na različitim lokacijama u Novom Sadu, ali finansijski problemi, kao i u većini naše zemlje, ne izostaju ni ovde.
Ovogodišnji 41. Internacionalni festival alternativnog i novog teatra "Infant" održaće se od 25. juna do 2. jula na različitim lokacijama u Novom Sadu, ali finansijski problemi, kao i u većini naše zemlje, ne izostaju ni ovde.

Producent festivala, Simon Grabovac, kaže da mu je žao što je "Infant" već drugu godinu zaredom u veoma teškoj ekonomskoj situaciji, tolikoj da su ove godine čak morali da ukinu prateće programe kao što su tribine, predavanja, instalacije i izložbe, koje su godinama unazad bile sastavni deo ovog pozorišnog festivala.

"Ovaj festival razlikuje se od sličnih u zemlji i okruženju jer pokušava da otkrije inovativne stvaraoce i načine izvođenja predstava, pre nego što iste postanu mejnstrim", rekao je Grabovac i istakao da su organizatori i ove godine uspeli da zadrže kvalitet predstava, posebno zahvaljujući pomoći Francuskog instituta iz Beograda, ambasada Izraela, Irske, Španije, Slovenije i Hrvatske, koje su poslale svoje pozorišne trupe i samim tim pomogli festival sa oko 15.000 evra.

Pored toga, kako je objasnio, Grad je pomogao sa osam miliona dinara, 350.000 je došlo od pokrajine, a 700 hiljada od republike, ali je ipak za održavanje "Infanta" potrebno daleko više.  Ovo je druga godina kako Milica Konstantinović i Miloš Sofrenović rade kao selektorski tim na "Infant" festivalu i ove godine tema je da se zaroni "Duboko u snove".

"Globalizacija, proširenje novih tržišta i konstantno balansiranje granice Istoka i Zapada, a posebno spektakularizam, stavili su modernog čoveka digitalne ere u spregu društvenih odnosa posredovanih slikama", kaže Milica Konstantinović i ističe da je ideja ovogodišnjeg pozorišnog festivala bila da determiniše čoveka i njegovu ekspresiju u tom sveopštem svetu slika, flajera i video klipova.

Miloš Sofrenović predstavio je program ovogodišnjeg "Infanta", a u osam dana festivala takmičiće se čak 13 predstava, dok će dve dodatne predstave biti izvedene u revijalnom delu. Posetioci će imati prilike da vide šest inostranih predstava i to iz Francuske, Irske, Nemačke, Španije, Velike Britanije i Izraela, a biće tu i predstava iz regiona, Hrvatske i Slovenije kao i mnogobrojne predstave iz Srbije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti