Sele tenk i topove ispred bivšeg Muzeja revolucije

Novi slučaj razdora između Muzeja Vojvodine i Muzeja savremene umetnosti Vojvodine postali su eksponati ispred njihove zajedničke zgrade - tenk i topovi.

Novi slučaj razdora između Muzeja Vojvodine i Muzeja savremene umetnosti Vojvodine postali su eksponati ispred njihove zajedničke zgrade - tenk i topovi.

Naime, MSUV koji je kao beskućnik dobio prostor u Muzeju Vojvodine, nedavno je od Pokrajine obezbedio novac da sredi plato i prostorije ispod njega, pa će se umesto eksponata iz Drugog svetskog rata tu naći kafić. Iz Muzeja Vojvodine nisu hteli da pričaju dok ne dobiju zvaničan dopis o obnovi platoa, ali su nezvanično saopštili da je iz Pokrajine stigao nalog da se eksponati pomere.

- Prebacivanje i konzerviranje, što ćemo morati da uradimo, zahtevno je i puno košta i to ne možemo bez vojske da realizujemo. No, vojska je rekla da tenk ni oni ne mogu da pomere. MSUV je izbačen iz Spensa jer nije plaćao kiriju, pa su nama uzeli dve trećine zgrade, a sada će dobiti i kafić umesto našeg izložbenog prostora za kojim vapimo - kaže izvor 24sata iz Muzeja Vojvodine.

S druge strane, Sanja Kojić Mladenov, direktorka MSUV, kaže da je reč o uređenju višenamenskog paviljona koji će da služi između ostalog i kao galerija, čitaonica, prostor za radionice i bioskop. A jedino što treba da se pomeri je tenk. - Sređuje se plato koji će da služi za različite vrste umetničkih sadržaja. I taj devastirani deo zgrade više neće služiti kao javni toalet. Ispod samog platoa sredićemo prostorije jer nemamo veću sobu od 10 metara kvadratnih. Tenk i topovi su inače neodržavani i zarasli u travu - kaže Mladenovićeva i dodaje da bi radovi trebalo da počnu u avgustu.

"Dok niko ne brine o nasledstvu NOB-a četnici sve popularniji"

Bogdan Tankosić, predsednik Odbora za Vojvodinu Društva za istinu o Narodnooslobodilačkoj borbi, smatra da je ovo još jedan napad na antifašističku borbu u Vojvodini jer je MV (čiji je od 1993. deo i Muzej socijalističke revolucije u Vojvodini) prepustio tri četvrtine izložbenog prostora MSUV, pa nemaju gde da izlože ni čitavu stalnu postavku. - MSUV će da dobije nove kvadrate za čitaonicu, kafić i suvenirnicu, a Muzej Vojvodine je dužan da izmesti svoje spoljašnje eksponate. A od novog izložbenog prostora za kojim oskudevaju i jedni i drugi nema ništa - kaže Tankosić.

"Dok niko ne brine o nasledstvu Narodnooslobodilačke borbe četnici su sve popularniji u Vojvodini, gde inače nikada nisu ni kročili. Prvo pokrajina finansira seriju Ravna gora sa tri miliona dinara, onda u Ledincima, inače najpoznatijem ustaničkom mestu u Sremu, prošlog vikend prodaju njihove uniforme, dok će Futog dobiti ulicu četničkog ideologa", dodaje Tankosić.

  • 18.06.2014 16:31
    ako
    ako ovo presele odreci cu se svoje novosadskosti ovde u kanadi!
  • Vojvodjan

    18.06.2014 16:08
    odgovor patrijotu
    .......да сте имали четнике у војводини не би било ни усташких ни мађарских окупатора да тлаче и убијају србе.........
    nego bi nas lepo poklali braca cetnici, vodi ih kod tebe kuci kada ih toliko volis a mozda i ti imas iskustva u tim stvarima. Nisi nam uopste poreban u Vojvodini kao takav
  • tenkotopo

    18.06.2014 14:52
    pun mi je očin međuinstitucionalnih prepucavanja, a ovo nije jedini primer, svi nešto jedni drugima podmeću i trpaju i naravno sve o trošku građana

    plato između arhiva i muzeja je OGROMAN i može se napraviti sadržaj za sve stvari... topovi i tenk i treba da ostanu tu, a muzeji da se prilagode vremenu i da privlače posetioce atraktivnim sadržajima... u njima ima toliko blaga, ja zaista ne znam kako nismo neka ekstra turistička destinacija, nego jedno average tranzitno mesto

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti