Muzeji se dogovorili, "Šerman" ostaje

Direktorke Muzeja savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) i Muzeja Vojvodine (MV), Sanja Kojić Mladenov i Agneš Ozer, dogovorile su se da će zajednički rekonstruisati zgradu "Muzeja revolucije" koju dele i konzervirati sporne topove i tenk iz Drugog svetskog rata.

Direktorke Muzeja savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) i Muzeja Vojvodine (MV), Sanja Kojić Mladenov i Agneš Ozer, dogovorile su se da će zajednički rekonstruisati zgradu "Muzeja revolucije" koju dele i konzervirati sporne topove i tenk iz Drugog svetskog rata.

List 24sata navodi da je tenk "Šerman" koji je JNA rashodovala i ustupila nekadašnjem "Muzeju revolucije" nakon snimanja filma "Kelijevi heroji" u Sremskoj Kamenici sedamdesetih godina i koji je do pre dva dana bio predmet razdora, jer MV nije želeo da MSUV dira njihove eksponate kako bi rekonstuisao plato i napravio nove prostorije, postao mesto ponovnog dijaloga.

- Uskladili smo planove i zaključili da ćemo inicirati dodavanje jednog aneksa sporazumu o raspodeli u zgradi. Oni će da naprave višenamenski paviljon, a MV će da dobije nazad izložbeni prostor koji je za nas bio sporan i koji je trebalo da pripadne nama još po prvom dogovoru, kada su se oni doselili kod nas - kaže Ozerova.

Dodaje da će tenk biti konzerviran uz pomoć vojske i napominje da to nije filmski dekor kako mnogi tvrde, nego autentični "Šerman". S druge strane, planiranom rekonstrukcijom i dogradnjom, MSUV će da zameni i uredi podne obloge platoa koje su propale, ogradu, rasvetu, elektro i hidro instalacije, osposobi prilaz za osobe sa invaliditetom i preuredi travnate površine.

Sanja Kojić Mladenov kaže da tenk i ostalo artiljerijsko oružje koje je u veoma lošem stanju, muzeološki neprimereno, a koje se nalazi u neposrednoj blizini objekta i planiranih radova, nije predstavljalo problem, već se samo pokreće pitanje o potrebi za njihovim uređenjem, kako bi cela prostorna celina bila urbanistički zaokružena.

- Slobodna površina na ulazu u objekat treba da bude ne samo funkcionalan prostor već i medijator između muzeja i javnog prostora - smatra direktorka MSUV. Radove finansira AP Vojvodina.

Ozerova je najavila da će ubuduće dva muzeja usklađivati programe pa će tako 2016. da pripreme zajedničku postavku koja će prikazivati period od Drugog svetskog rada do današnjih dana. MV će predstaviti političke i društvene prilike, a MSUV likovnu umetnost Vojvodine.

  • ns

    20.06.2014 14:49
    Moronland
    Pet volontera bi vam konzerviralo tenk i topove sa 10kg boje i prenelo na neko vidljivo mesto, a ne ispod podruma! Sram vas bilo kakav odnos imate prema takvim eksponatima. Krivi su zaposleni u Muzeju!










  • @ Anonimus

    20.06.2014 14:48
    "Dogovor kuću gradi."

    Naravno, ali veoma brzo ce se oni ponovo oko neceg po**ckati.
  • Interested

    20.06.2014 13:00
    Hmm...
    Nekako ne vidim zakljucak, aka, gde ce se premestiti tenk? Samo da prica ne bude mazanje ociju, a tenk pretopljen.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti