Obeleženo osam decenija KUD-a "Železničar"

Koncertom folklornog ansambla "Vila" u Srpskom narodnom pozorištu danas je obeleženo 80 godina rada SKUD "Železničar" iz Novog Sada.  
Koncertom folklornog ansambla "Vila" u Srpskom narodnom pozorištu danas je obeleženo 80 godina rada SKUD "Železničar" iz Novog Sada.

 

Za 80 godina postojanja, društvo je priredilo 17 koncerata, a kruna je bila večeras na sceni "Jovan Đorđević".

- Kulturno-umetnička društva su oduvek bila neraskidivi deo kulture Novog Sada, a Železničar je svakako jedno od najstarijih i najznačajnijih. O uspehu ovog društva svedoče brojna priznanja osvojena na folklornim festivalima širom sveta. Veoma je značajno što pored velikog broja nastupa u zemlji i inostranstvu, osmišljavanja i realizovanja novih projekata, oni nastoje i da edukuju mlade ljude i decu, da im približe kulturnu baštinu, kao i da ih usmere na pravi put - izjavio je član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović.

Kulturno - umetničko društvo "Železničar" osnovano je 3. juna 1934. godine, kao Srpsko pravoslavno društvo lađara i železničara Novog Sada. U okviru ovog Društva, 1998. godine počinje da radi folklorni ansambl "Vila" koji pored izvođačkog ima i mlade ansamble - pripremni sastav, dečji izvođački ansambl, mlađi dečji sastav, kao i školicu folklora.

Program Ansambla baziran je na srpskoj narodnoj tradiciji - narodnim igrama, pesmama i običajima i materijalnoj kulturi iz svih krajeva u kojima živi srpski narod, a u program su takođe uključene igre i drugih naroda koji žive u Srbiji. Program se priprema na osnovu autentičnog materijala sa terenskih istraživanja, a izvodi se oplemenjen, ali i dalje sa akcentom na tradicionalne narodne instrumente i način izvođenja.

Inače, svi ansambli u KUD-u se zovu Vile. Postoji tamburaški orkestar, igrački sastav, narodni orkestar, etno filharmonija, hor, kamerni sastavi koji neguju klasični repertoar, studio za savremenu igru, flamenko-plesački i muzički deo.

Društvo je prošle godine dobilo adekvatne prostorije u Ulici Jovana Cvijića 7, a do tada je radilo u skučenim prostorijama, iako broji 500 mladih ljudi. SKUD "Železničar" u svoje redove prima sve zainteresovane koji žele da se učlane u društvo, od predškolskog uzrasta (3 godine), pa do penzionerskog.

 

  • gradjanin

    22.06.2014 21:57
    podrška
    Obzirom da je ansambl "Vila" sa gospodinom Lonićem na čelu, najozbiljnije društvo za negovanje srpske tradicije, molimo gradske i državne oce, da ulože malo sredstava i pomognu rad i opstanak društva!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti