Samo na Ekonomskom koriste program koji otkriva varalice

Na Novosadskom univerzitetu jedino Ekonomski fakultet koristi holandski softver pod nazivom "Ephorus" koji može da otkrije da li su radovi studenata plagijati ili su autorska dela.
Na Novosadskom univerzitetu jedino Ekonomski fakultet koristi holandski softver pod nazivom "Ephorus" koji može da otkrije da li su radovi studenata plagijati ili su autorska dela.

Rektorat Novosadskog univerziteta planirao je još prošle godine da kupi softver za otkrivanje plagijata, ali zbog nezainteresovanosti fakulteta posao je propao. Kako objašnjava Zita Bošnjak, prorektorka za nastavu, fakulteti su prvo bili zainteresovani, ali kada je dogovor trebalo da se sklopi i program plati, polako su jedan po jedan odustajali.

"Neki fakulteti, kao DIF ili Akademija umetnosti, odmah su rekli da im takav program ne treba jer je on koristan za radove narativnog tipa i njima puno ne pomaže. Da smo kupili softver na nivou univerziteta bilo bi nam jeftinije nego da svaki fakultet kupuje posebno. Međutim, kako su svi na kraju odustali, ostalo je da svako nabavi sam", kaže Bošnjakova za 24sata.

Na kraju, niko osim Ekonomskog fakulteta, koji je prvi probno i krenuo u korišćenje holandskog softvera pod nazivom "Ephorus" i još ga upotrebljava, nije kupio program. Prorektorka kaže da je najveći problem što su moralne vrednosti srozane, pa se danas studenti hvale kako prepisuju, dok se nekad samo zbog varanja na ispitu letelo sa fakulteta uz zabranu studiranja.

"Mi samo kažemo da se ne sme prepisivati, ali nikakve rigorozne sankcije nemamo. Na Zapadu kada pomenete da studenti kod vas plagiraju radove gledaju vas kao da ste pali sa Marsa. Prepisivanje je tamo društveno osuđeno u startu. Teško ćemo samo softverima sprečiti ovu sve veću pojavu", nastavlja Bošnjakova.

Softver "kopa" po internetu i bazama fakulteta

Na nekim fakultetima nezvanično kažu da im je program bio skup, te da je to jedini razlog što ga nisu uzeli. Iz Dekanata Ekonomskog fakulteta saopštili su da ovaj program koriste od 2010. po vrlo povoljnim uslovima i da je Univerzitet zbog toga imao dobru ponudu na stolu koju nije uspeo da realizuje.

"Program funkcioniše shodno našim očekivanjima, ali ne može da zameni mentora koji treba da otkrije da li je rad plagijat. Program, prvo, rad upoređuje sa sadržajima na internetu, onda sa našom bazom, gde već sada ima više od 3.000 radova, i na kraju sa drugim bazama na drugim univerzitetima sa kojima smo povezani i koji koriste isti sistem", kažu na Ekonomskom fakultetu.

  • 01.04.2015 11:29
    Nije problem u Bolonji ili starom programu vec u profesorima. Nestrucni (postoje i izuzeci)...
  • 23.06.2014 17:02
    Ekonomski fax bolje da kupi softver koji otkriva prepisivacinu na ispitima, nego plagijate medju studentskim radovima-koji su uzgred "malo jaci" naucni radovi (sa izuzetkom pojedinih doktorata)!!!
  • 23.06.2014 16:56
    Jel sprava reaguje na Radomana Božovića?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti