Počinje INFANT

Danas počinje 41. Internacionalni festival alternativnog i novog teatra - INFANT i trajaće do 2. jula.
Danas počinje 41. Internacionalni festival alternativnog i novog teatra - INFANT i trajaće do 2. jula.

Ovaj festival otvoriće istaknuta umetnica i stvaralac u alternativnom teatru Nela Antonović, koja je u raznim svojstvima dugi niz godina bila prisutna na INFANT-u. Izvršni producent festivala, Simon Grabovac rekao je da je njena trupa jedna od najstarijih na našim prostorima i kao takva postoji oko 30 godina.

- Pokušavamo da održimo nivo i kvalitet festivala, da pratimo ne samo trendove koji se događaju u pozorištu već i da pratimo ono što je najbolje u njima. S druge strane trudimo se da održimo njegov internacionalni karakter, pa ove godine imamo predstave iz 10 zemalja. Pratimo sve što interesuje stvaraoce teatra, ne bežimo od literalnog, plesnog ili sajber i to govori o raznovrsnosti i bogatstvu festivala - rekao je Grabovac.

Ove godine na festivalu INFANT predstavlja se i autorka dizajna, Tatjana Dukić Počuč, koja je 2005. godine zajedno sa Vladimirom Stajnićem učestvovala u dizajnu festivala, a sada je dobila priliku da ga samostalno uradi. Ona je rekla da ova manifrestacija od svog početka promoviše drugačiji način pozorišnog rada i edukacije i kao takva okuplja slobodne, neformalne i neinstitucionalne grupe, ali i pozorišne umetnike.

- Vodeći se time pokušala sam da pronađem idejno rešenje koje će na pravi način označiti ovogodišnji festival. Koncept mog rada je u sferi istraživanja novih prostora i vizuelnog jezika. Početna ideja je bila da se uradi rešenje koje će moći da se sagleda iz više uglova, i zadati posmatraču zadatak da se malo bolje udubi u sam dizajn. Svaki deo kompozicije ima svoje značenje, ona se može sagledati odozdo i videti šarenu publiku koja čeka u redu da kupi karte. Oni predstavljaju različitost u svakom smislu ali imaju istu ljubav, a to je pozorište - rekla je Dukić Počuč.

Veći deo progama će biti održan u Srpskom narodnom pozorištu, a ostali u Kulturnom centru i Novosadskom pozorištu. Ulaznica je 300 dinara, a može se kupiti na mestima na kojima se predstave održavaju sat pred početak i na biletarnici Kulturnog centra svakog dana od 11 do 13 časova.

  • Ko

    24.06.2014 11:06
    otvara
    Ko otvara Infant direktor Andrej Fajgelj ili njegov pomoćnik Sunčca Marković ili dragi nam Miloš Vučević?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti