Istraga protiv četvoro inspektora zbog tragedije u Kontrastu

Novosadsko tužilaštvo pokrenulo je istragu protiv četiri inspektora zbog požara u "Kontrastu" u kom je stradalo šestoro mladih.
Novosadsko tužilaštvo pokrenulo je istragu protiv četiri inspektora zbog požara u "Kontrastu" kad je nastradalo šestoro mladih.

Pod istragom su Slavko Hajrović, Tihomir Vuletić, Maja Golubović, koji su obavili nadzor i kontrolu u "Kontrastu", kao i Veselin Kerac iz građevinske inspekcije.

"Tužilaštvo je 2012. na zahtev roditelja uzelo naše krivične prijave. Sada je tužilaštvo podiglo krivične prijave protiv inspektora. Pretpostavljam da im je toliko vremena trebalo jer su  čekali da veštaci daju svoje mišljenje iz Višeg suda, gde su procesuirana prva četvorica optuženih i osuđenih", kaže Branko Miladinović, otac nastradale Tamare Miladinović. On napominje da ne zna da li bi se bilo šta pokrenulo sa mrtve tačke da inicijative roditelja nastradalih u "Kontrastu" nije bilo.

"Inspektori nisu doneli rešenje o zabrani rada dela ili celog objekta posle naloženih, a neispunjenih i neizvršenih obaveza i mera. Utvrđeno je i da MUP nikada "Kontrastu" nije dao rešenje o ispunjenju uslova protivpožarne zaštite, a inspektori su preko toga prelazili i nisu donosili rešenje o zabrani rada", objašnjava Miladinović. On dodaje da i pored sudskog procesa osumnjičeni inspektori nisu smenjeni. "Sve što tužilaštvo ne uradi, roditelji će preuzeti na sebe. Podnećemo privatne tužbe, jer pravda mora biti zadovoljena. Nemamo više šta da izgubimo", kaže on.

Četvoro inspektora je inače saslušano u svojstvu svedoka tokom sudskog procesa optuženima. Oni su kazali da su kontrolisali diskoteku prethodnih godina i da su utvrdili da postoje nedostaci. Štaviše, protiv vlasnika Alojza Ganića su novembra 2011. podneli prekršajnu prijavu jer ni posle dodatnog roka nije pribavio projektno-tehničku dokumentaciju, ali je sud tu prijavu odbacio.

Inspektor Kerac, u čijoj je nadležnosti bio Kontrast, prilikom jedine kontrole tog objekta aprila 2010. godine je, uz sugestiju Ganića, slobodno procenio gabarite diskoteke. Konstatovao je da nema vidljivih radova, ali nije proveravao da li je nešto i kada rađeno.

Roditelji nastradalih su nezadovoljni odlukom Višeg suda jer su zatvorske kazne od pet do devet godina, koliko su okrivljeni dobili za izbijanje požara u novosadskoj diskoteci sramotne. Jedan od zakupaca Slaviša Stanišić (46) i električar koji je obavljao popravke u klubu Miroslav Papuga (50) prvostepenom presudom osuđeni su na 9 godina zatvora, drugi zakupac Dejan Ratković (36) dobio je 7, a vlasnik lokala Alojz Ganić (68) pet godina zatvora.

U požaru u diskoteci "Kontrast" 1. aprila 2012. godine život su izgubili Marina Aničić (25) iz Čuruga, Tamara Miladinović (25) iz Novog Sada, Milena Dalmacija (28) iz Futoga, Zoran Ignjatović (28) iz Gacka, Marko Pavlović (29) iz Kragujevca i Renato Vuković (20) iz Kikinde.

  • Miki

    28.06.2014 21:41
    za anonimus
    Verujem da ti elektricaru kazes sta da radi, a ne kako da radi? Ako bi mu ti rekao i kako, onda ti majstor ne bi ni trebao. Problem je sto kod nas, nekaznjeno, svi rade sve, a malo ko ima izucen zanat i zavrsene skole za zanat koji obavljaju. Nek nadri majstor samo odlezi u zatvoru, pa nek iskoristi vreme da tamo nestoi nauci. Uzeo je novac za posao koji je lose odradio i neka to bude primerna kazna za sve nesavesne i nekvalifikovane "majstore". Nek svako radi ono sto zna, pa cemo ziveti bezbednije.
  • 27.06.2014 16:51
    ana
    zalosno sto tu decu vise nema saucesce porudici po meni ta diskoteka ne treba da vise nemam i treba da bude nek se baci bomba a kazna je mala i treba smrtna kazna.
  • Gospodarica

    25.06.2014 19:45
    Tuga
    Pitanje je šta bi bilo da su roditelji slabijeg karaktera, slabijeg duha, čvrstine, slabijeg osećaja za pravdu,bez znanja i rečitosti? Sve bi se sleglo. Niko se ne bi pozabavio njihovom tragedijom. Bogu hvala što im daje toliko snage da podnesu ove sramne presude. Zar toliko "koštaju" životi? Dok se nekome od moćnika ne desi tragedija - ne mogu da shvate, ne žele da se upuštaju. Prebacuju nadležnosti kao loptice, a zna se dobro ko šta radi tj.ne radi. Podrška roditeljima!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti