Radnici "Jugodenta" dobili spor protiv stečajnog upravnika

Radnici "Jugodenta", nekadašnje najpoznatije firme za izradu stomatološke opreme, dobili su spor protiv stečajnog upravnika, koji će morati da napravi nov obračun i zaposlenima isplati novac.
Radnici "Jugodenta", nekadašnje najpoznatije firme za izradu stomatološke opreme, dobili su spor protiv stečajnog upravnika, koji će morati da napravi nov obračun i zaposlenima isplati novac.

Nezadovoljni načinom raspodele novca od prodaje nepokretne imovine preduzeća, radnici su podneli prigovor Privrednom sudu, koji je naložio da se uradi nov obračun i zaposlenima isplati novac.

Radnici su u prigovoru naveli da je stečajni upravnik bez ikakvog kriterijuma raspodelio novac dobijen od prodaje "Jugodenta", koji je bio u stečaju. Još su naveli i da je od svake prodate nekretnine sebi odredio proviziju koja mu ne pripada.

Mada je kupac "Jugodenta" 4. aprila 2013. godine u celosti kupio firmu, radnici nisu na vreme dobili novac, pa je nekoliko njih podnelo pritužbu Privrednom sudu. Zamerili su što je stečajni postupak dugo trajao, a isplata nije počela u roku od tri dana, kako je to propisano Zakonom o stečajnom postupku.

U postupku pred sudom, nekadašnji radnici su predočili da je stečajni upravnik od novca dobijenog prodajom nepokretne imovine odbio na ime troškova stečajnog postupka 35 miliona dinara i za toliko umanjio sumu namenjenu za namirenje zaposlenih. "Veće nije moglo da prihvati obrazloženje poverenika stečajnog upravnika da je tek 10. aprila 2013. stečajni sudija doneo rešenje kojim se nalaže da u roku od 60 dana uradi korekciju liste priznatih i osporenih potraživanja", navodi se u obrazloženju rešenja Privrednog suda i dodaje da je stečajni upravnik imao dovoljno vremena za preračun, jer sam planira prodaju imovine stečajnog dužnika. Sudsko veće takođe smatra, navodi se u obrazloženju, da stečajni upravnik nije imao osnova da kod obračuna troškova odbije celokupne troškove stečajnog postupka.

Imovinu "Jugodenta" na Futoškom putu je, podsećanja radi, pre dve godine, na aukciji Agencije za privatizaciju, kupilo preduzeće "Ornament" iz Veternika za 150 miliona dinara i sada prostorije te fabrike koristi za prodaju keramičkih i granitnih pločica. "Jugodent", nekadašnji najveći jugoslovenski proizvođač stomatološke opreme, koji je u najboljim danima zapošljavao i više od 1.100 ljudi, borio se sa problemima gotovo 20 godina, a u stečaj je otišao 2009. godine. Firma, kako kažu upućeni, nije imala nikakve šanse da ponovo "oživi" i krene sa proizvodnjom, jer su objekti bili bukvalno ispražnjeni.

Od 120 radnika, koji su u "Jugodentu" ostali do samog kraja, sudskim tužbama su pokušali da dođu do četrdesetak neisplaćenih zarada i povezivanja neuplaćivanog radnog staža.

  • 27.06.2014 17:14
    SVAKA CAST
    Tako treba da su svi jedinstveni u borbi za svoja prava,pozdrav od radnica Noviteta Novi Sad koje ceka ista sudbina !!!!!!!!!!!1111
  • Bravo junaci

    27.06.2014 06:20
    Bravo hrabri dugotrpljivi narode
    Ovo je ODLIČNA vest i ne mogu da verujem da Cecu komentariše 80% populacije,a što se tiče ovog ozbiljnog rešenog problema poput virusa što se širio u svim privatnim stečajnim firmama,ni jedan jedini glas,niti komentar. E narode dok se vi zabavljate čitajući o Seki i Ceci i Radodajki, ovaj junački narod je uspeo od stečajne firme da izvuče sve ono što je oteto vrednom narodu. Svaka čast ovim radnicima,borite se za svoja prava gde god Vam nedaju platu,nemojte spuštati svoje glave dok Vam uzimaju zaradu. svaka čast,i želim još ovakvih vesti,šta je sa radnicima hotela Park,nisu primili platu 7 meseci, možete i njih intervjuisati! I kod ostalih poslodavaca Dunav agrar,recimo...ako hoćemo u EU moramo se rešiti bolesnih kleptomana što su navikli da otimaju tuđe i žive na bazenima sa polugolim sponzorkama elitnim lepim skupim radojkama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti