Predlog novosadskih lekara: Na veštačku oplodnju uz vaučer

Parovi koji žele na vantelesnu oplodnju ići će na kliniku koju sami odaberu, samo sa zdravstvenom knjižicom i vaučerom posebne komisije, predlog je novosadskih lekara koji je dobio zeleno svetlo u Ministarstvu zdravlja.
Parovi koji žele na vantelesnu oplodnju ići će na kliniku koju sami odaberu, samo sa zdravstvenom knjižicom i vaučerom posebne komisije, predlog je novosadskih lekara koji je dobio zeleno svetlo u Ministarstvu zdravlja.

Predlog, koji bi trebalo da ukine liste čekanja i poveća godišnji broj procedura tako da bukvalno svi zainteresovani parovi dobiju pravo na besplatan pokušaj, odobrio je i Fond za zdravstvo, još se samo čeka odluka Uprave za biomedicinsku potpomognutu oplodnju. Ako oni požure, sistem će biti testiran dogodine, piše "24sata".

Žene koje žele na vantelesnu oplodnju, a uklapaju se u propisane kriterijume, njihov izabrani ginekolog slao bi ih pred komisiju za VTO u kliničkim centrima u Novom Sadu, Nišu i Beogradu, a uskoro i u Kragujevcu.

"Stručna komisija proverila bi da li par ispunjava uslove. Ako je tako, mama bi dobijala vaučer koji bi joj omogućio da u bilo kojoj akreditovanoj klinici u Srbiji, državnoj ili privatnoj, prođe proceduru bez čekanja", kaže Vesna Kopitović, vođa novosadskog tima i autorka predloga.

U Srbiji je trenutno akreditovano 13 klinika, a procenat uspešnosti im je ujednačen. Fond bi za svaku oplodnju klinikama plaćao po 2.400 evra, koliko je cena vantelesne oplodnje u državnoj ustanovi. Ovakav program povećao bi broj parova koji prođu kroz VTO sa jedva 600 na 2.000 godišnje. To je dovoljno da svi koji to žele dobiju po jedan besplatan pokušaj.

Uz sve to, promene u sistemu neće koštati državu: timovi su obučeni, a klinike opremljene, pa je neophodno samo umrežiti ustanove da bi se sproveo monitoring, a potrebno je doneti i nekoliko zakonskih i podzakonskih odluka.

"Ovaj sistem donosi bitne pomake: sve ustanove morale bi da šalju izveštaje o rezultatima postupka pa bismo imali precizne podatke o uspešnosti. Ujedno, bila bi stvorena i jedinstvena baza podataka svih ustanova, što bi obezbedilo potpuni monitoring u svakom trenutku" kaže dr Vesna Kopitović.

  • Genetičari

    29.06.2014 05:59
    genetski inženjering
    Ovo mi ličina genetski inženjering kao štoje Hitler radio na radničkoj populaciji odabrnanih gena,kao i svojevremeno Rusi,Kinezi što su veštačkim putem pravili gene radnika...dosta smo lenj narod ni dete ne možemo da napravimo,pa evo stiglo iluminat rešenje za genetizovanu radničku klasu dece,koja će doprineti da ova zemlja 2035.god bude malo vrednija i da ćuti i radi,a da nema gene lopova i prevaranata i ko zna čega još poremećenog:)
  • MB

    28.06.2014 05:53
    jako podržavam
    Mene je jako obradovala vest, jer smo i moj suprug i ja razmišljali o tome ali kad smo se odlučili ostala sam u drugom stanju prirodnim putem. Medjutim, odlazeći na redovne kontrole susretala sam parove koji su dolazili na VTO i stvarno je to bolan proces, zato svima želim da uspeju. A na insuficijentne komentare tipa pravde i anonimusa zaista ne želim da odgovaram jer nisu vredni pomena. Svima želim svako dobro :)
  • @Dobri - pravda?

    27.06.2014 19:19
    Da je pravde, ti bi bio jedan od tih sto prirodnim putem ne mogu, da na svojoj kozi osetis sta je tudja neosetljivost i sebicnost, pa mozda posle tog iskustva bi bio manje bahat i osion. Spram komentara sa sigurnoscu zakljucujem da ti je vec uspelo, ali ipak se pripazi sta pricas i mislis, da ne bi bas tebi kasnije ipak zatrebali novci iz zdravstvenog fonda (mislim, za slucaj da postoji ipak neka kosmicka pravda, pa neko ovo tvoje procita tamo gore).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti