Počinje obnova Petrovaradinske tvrđave

Obnova Petrovaradinske tvrđave počeće uskoro od novca koji će prikupiti fondacije Fort i Exit.
Obnova Petrovaradinske tvrđave počeće uskoro, upotrebom novca koji će prikupiti novooformljena gradska fondacija Fort, u saradnji sa Exit fondacijom.

Grad je obezbedio oko 15 hiljada evra, a Exit fondacija je tokom 2013. godine sakupila približno 1.600.000 dinara, koji su na raspolaganju gradu, a sredstva se i dalje sakupljaju. Grad će, prema najavama direktora Exit festivala, celokupan iznos upotrebiti za rekonstrukciju tvrđave, kako dela koji koristi festival, tako i zabačenog, neobnovljenog dela.

Fort - fondacija za obnovu i razvoj tvrđave osnovana je sa misijom da obnovi i zaštiti sve delove Petrovaradinske tvrđave, a nastala je kao rezultat saradnje Grada Novog Sada i Exit fondacije. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da je fondacija prepoznala potencijal i atraktivnost koju tvrđava poseduje, ali da se mora raditi na transparentnijoj raspodeli sredstava za njenu obnovu.

"Dugo smo trpeli kritike da se nećemo baviti obnovom Tvrđave, ali i da postoje ustanove koje koriste objekat a ne doprinose njegovom razvoju i finansiranju. Zato smo pozvali kolege iz Fort-a da nam pomognu da se organizujemo i sačuvamo našu Tvrđavu, a obezbedimo i njenu kvalitetniju upotrebu, što ćemo zamoliti i ostale festivale koji koriste njene prostore", rekao je Vučević i dodao da se Exit drži dogovora da deo novca od prodaje karata i sponzorskih ugovora bude usmeren u očuvanje tvrđave.

Direktor Exita Dušan Kovačević rekao je da je Fondacija za obnovu i razvoj Tvrđave osnovana sa namerom da sprovodi aktivnosti na dva područja. Jedan deo aktivnosti podrazumeva prikupljanje sredstava za obnovu i održavanje Tvrđave, a drugi deo aktivnosti će se usmeriti na njenu promociju.

"Kao što smo od Exita napravili najbolji evropski festival, tako želimo i da od Tvrđave napravimo najposećeniju turističku atrakciju na ovim prostorima", rekao je Kovačević i najavio prve rezultate ovih ulaganja za dve do tri godine.

Za obnovu Petrovaradinske tvrđave, Grad će se poslužiti primerima uspešnih obnova gradskih tvrđava u nemačkom naselju Altena, kao i u Banja Luci.

  • novosadjan

    01.07.2014 22:43
    lopovska druzina
    pa ljudi zar vama nije jasno da exit i grad ustvari hoce da srede samo delove gde ce biti bine, najverovatnije da izbetoniraju a za tvrdjavu i novi sad boli ih k.rac. Koliko su se samo para natukli exitasi preko nasih ledja a jos uvek ima mladih budala koje sve trce da im za dzabe rade kao fol da budu volonteri. dole lopovi
  • jankp

    01.07.2014 10:59
    Restitucija
    kada djava bude restituisana vlasnik ce vec znati kako da je sredi.

    sta mislite zasto voljeni vuci toliko puta trci u nemacku? verovatno po svoje misljenje i nove zadatke (mala matura)
  • Citate_li_vest_do_kraja

    30.06.2014 23:31
    Lepo pise da su do sada toliko prikupili i da nastavljaju sa prikupljanjem sredstava. Fondacija. Citate li vest do kraja? Ako nista, oni su bar poceli da rade ne tome da se tvrdjava obnovi. Ukoliko budemo cekali drzavu ili, ne daj Boze, vas koji sve znate urusice se sama od sebe.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti