Uskoro uređenje Trga republike

Uskoro počinje izrada projekta uređenja Trga republike, jer je u završnoj fazi postupak javne nabavke, i narednih dana se očekuje potpisivanje ugovora sa izabranim izvođačem.
Uskoro počinje izrada projekta uređenja Trga republike, jer je u završnoj fazi postupak javne nabavke, i narednih dana se očekuje potpisivanje ugovora sa izabranim izvođačem.

Ovim projektom definisaće se koncept i sadržaj parternog uređenja Trga republike koji zbog izuzetno lošeg stanja u kome se nalazi zahteva hitnu intervenciju, saopštio je Zavod za izgradnju grada.

Trg republike je deo zaštićene zone starog gradskog jezgra, jedan od najstarijih delova grada u kome je smeštena i najstarija pijaca u Novom Sadu, Riblja pijaca. Plato pijace je izuzetno devastiran, a prostor nekadašnjeg autobuskog terminala koji se trenutno koristi kao parking, zapušten je. Saobraćajnice koje okružuju Trg i vode neposredno ka njemu, takođe su u vrlo lošem stanju. Ceo lokalitet je u takvom stanju da je bilo neophodno preduzeti mere kako bi se, posle dugo godina potpuno zanemaren prostor u strogom centru grada, na najkvalitetniji mogući način uredio, a Novosađani dobili lep i funkcionalan Trg.

Glavnim projektom predviđeno je da se nekadašnji autobuski terminal u svom severnom delu pretvori u privremeni parking prostor, dok će južni deo ovog prostora, prema Dunavskoj i Gimnazijskoj ulici, biti parterno uređen, popločan kavlitetnim materijalima, ozelenjen, oplemenjen urbanim mobilijarom i javnom rasvetom kako bi bio funkcionalan i atraktivan za pešake. Time će se Trg republike povezati sa pešačkom zonom centra grada.

Na prostoru na kome se nalazi Riblja pijaca, postojeća dotrajala parterna obloga biće zamenjena novim, kvalitetnim materijalima, a rešiće se i problem odvođenja atmosferskih voda. Pored toga, planirana je rekonstrukcija kanalizacione mreže što će omogućiti efikasnije održavanje ovog prostora i značajno unaprediti higijenske uslove na pijaci.

Takođe, projektom će biti obuhvaćena i rekonstrukcija saobraćajnica i kanalizacione mreže u okolnim ulicama. Ulice u kojima će se poboljšati saobraćajni uslovi su: Miloša Bajića, deo Daničićeve (od Šumadijske do Kosovske) i deo Žarka Vasiljevića (od Dunavske do Miloša Bajića).

Nakon izvođenja svih navedenih radova, prostor će se hortikulturno urediti.

  • NenadPodbara

    01.10.2014 11:45
    @mihajlo
    Bilo je u planu.
    http://www.24sata.rs/novi-sad/vesti/vest/trg-republike-ce-2012-biti-sasvim-obnovljen/4167.phtml

    Tako ce da bude I ovaj put :(
  • Роадстер

    01.07.2014 10:11
    Клинкер жути
    Остаје жута цигла!
  • 01.07.2014 08:56
    Lepo par meseci a posle?
    Da je prostor koji se opisuje u tekstu samo čišćen češće i temeljno, te da je postavljeno više cvetnih aranžmana koji bi se naravno redovno održavali i zalivali, taj deo grada bi i ovakav bio sasvim pristojan. Džaba svo uređenje grada ako se posle ne održava kako dolikuje. Evo već je i najuži centar (Dunavska i Zmaj Jovina) ofucan i liči na vašar. Behaton ploče su se rasklimale, često je prljavo, previše bašti i kojekakvih tezgica bez estetskog sklada. Nije dovoljno samo graditi, mnogo zahtevnije je kasnije to i održavati. A naši vajni gradonačelnici kao da toga nisu svesni, ili nemaju za to snage.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti