Peticija da pravnici i lekari rade samo sa državnim fakultetom

Savez studenata Pravnog fakulteta organizovao je potpisivanje peticije za donošenje Zakona kojim bi za profesije kao što su pravnici, lekari, učitelji i nastavnici bilo dozvoljeno zapošljavanje samo sa državnim fakultetima.
Savez studenata Pravnog fakulteta organizovao je potpisivanje peticije za donošenje Zakona o rezervisanim zanimanjima, kojim bi za profesije kao što su  pravnici, lekari, učitelji i nastavnici bilo dozvoljeno zapošljavanje samo sa državnim fakultetima.

"Smatramo da država ima veliku odgovornost prilikom školovanja budućih sudija, tužilaca, lekara, učitelja i nastavnika, te je u njenom interesu da se oni školuju na državnim fakultetima, i da isti sutra kada završe studije budu zaposleni u državnim organima i institucijama", kaže za 021.rs studentkinja prodekanka Pravnog fakulteta Tamara Dobričanin.

Kako objašnjava, pitanje donošenja ovog zakona je aktuelizovano sramnim aferama koje se dešavaju na privatnim visokoškolskim ustanovama, usled kojih je postalo očigledno da kvalitet obrazovanja koje one pružaju ne zadovoljava visoke kriterijume za obavljanje navedenih društveno značajnih poslova.

Zakon o rezervisanim zanimanjima imaju visoko razvijene zemlje kao što su Nemačka i Francuska. "U tim zemljama postoje i privatni fakulteti koji programima, obimom i kvalitetom studija pariraju državnim, ali uprkos tome, u ovim zemljama na snazi je pomenuti zakon, jer je stvar vrlo prosta – za značajne društvene profesije država te školuje – pa ti država i daje posao, država želi da zna koga zapošljava", dodaje ona.

Pravni fakultet poziva sve zainteresovane studente i građane da dođu u prostorije fakulteta, svakog radnog dana od 10 do 14 časova i potpišu peticiju. Akciju je podržao i Savez studenata Medicinskog fakulteta u Novom Sadu. (Suzana Stojićević - suzana@021.rs)

Komentari 127

  • proleter

    04.09.2014 21:06
    istina sigurno boli
    SRAMNA UCENA Kupi moju knjigu i položićeš ispit ,
    Radovan Grandić, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, ucenjuje studente da kupe njegove knjige kako bi položili ispit.

    A sadarecitenesto o drzavnimfakultetima cistunci i pravdoljubivi.
  • stankela iz magacina

    03.07.2014 09:45
    glupost
    najgluplja stvar je sada osuđivati nekoga ko je provalio i platio da sa mnogo manje truda može da bude ekvivalent nekome ko je tobože završio državni fakultet u čiji nastavni kadar i metodologiju obrazovanja sada nećemo ulaziti.
    Stavr je vrlo jednostavna i jasna.Pojedinci su korupcijskim i rodbinskim kanalima uspeli da dobiju od države dozvole i licence za rad za svoje privatne fakultete i to pretvorili u JAKO dobar biznis. Sumnjam da je iko ikad ozbiljno vršio kontrolu da li ti silni privatni( a i državni ) fakulteti zaista ispunjavaju elementarne uslove za rad visokoškolskih ustanova. Nije toma diploma i stefanović i mića i janko i marko kriv što je zaradio diplomu pod sumnjivim okolnostima,već su krivi država i društvo što su im to omogućili i građani na izborma učinili potpuno legitimnim!
    Svim mladim i ambicioznim ljudima preporučujem da pozajme pare negde i iskoriste da za 3-4 godine dobiju sertifikat koji država priznaje, a u isto vreme počnu i da rade kako bi stekli neophodno iskustvo i praksu,što će im kupljenu diplomu učiniti još vrednijom. Dobitna kombinacija su praktično znanje i laka diploma. Odavno nije bitno da li znaš sve padeže,nego je bitno da budeš da sposaban da budeš 10 puta produktivniji za 10 puta manje para. To je surova realnost.
    Svi koji imaju nameru da mi lupe minus neka se zapitaju koliko realno posmatraju poslovne i društvene uslove života u majčici Srbiji.
  • ako ne mozes drzavni,ti se pre

    03.07.2014 08:32
    tamo ces lakse!
    Zavrsio sam drzavni fakultet,sedam godina studirao,nikad ni jedan ispit nisam polozio na bilo koji prevaran nacin,namucio sam se,padao ispite,na drzavnom nema puno pravih kriterijuma,sto ti je prva ocena u indeksu to je merilo za sve ostale,jer profesori prepisuju ocene!Znanje koje steknes je tu i tamo,posle naucis u praksi,ako imas srece da upadnes u drzavnu instituciju,ili se vostis kod nekog opakog advokata!
    Pri tome i na drzavnom ima korupcije,mita,pedofilstva,sredjivanja ispita bubica,kupovine kartica.
    Sto se tice privatnog imam dosta kolega koji nisu jednostavno mogli da poloze, nisu hteli toliko da se posvete ucenju i zeleli su na lak nacin da dodju o diplome pa su se prebacili na privatni, tamo su sa lakocom polozili sve ispite,jer im je npr ispit uvodna strana knjige nekog predmeta,otprilike 20ak recenica, dok na drzavnom bubas knjigu od 1000 strana,na privatnom polazu na zaokruzivanje i dopuni red reci u recenici, naravno jasno je da oni nisu nikakvi vrsni pravnici, ali boli ih uvo, uz neku vezu politicku uvale se u javna preduzeca,mlate pare,izigravaju kao da su zavrsili Hadvard,volontiraju po sudu,bitni su!
    Zakljucak kriva je drzava sto je dozvolila i akreditovala privatne fakuktete, ali kad i samu drzavu vode takvi,kad je korupcija zastupljena na svim nivoima,kad ovde nista ne funkcionise,trulo je i pravosudje i drzava!
    Hiljadu peticija nece tu nista pomoci,niti promeniti,dzaba raspravljamo!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti