Uvedena dežurstva u vrtiće, roditelji podeljenih mišljenja

"Radosno detinjstvo" uvelo je dežurstva tokom letnjih meseci jer, kako kažu iz ove predškolske ustanove, ne postoji potreba da svi vrtići primaju decu na čuvanje. S druge strane, roditelji su podeljenih mišljenja u vezi sa dežurstvima.
"Radosno detinjstvo" uvelo je dežurstva tokom letnjih meseci jer, kako kažu iz ove predškolske ustanove, ne postoji potreba da svi vrtići primaju decu na čuvanje.

Broj dece postepeno se smanjuje početkom jula, kada je prisutno svega 17 odsto mališana, dok je u avgustu potreba za čuvanjem dece na najnižem nivou. Tada je svega 12 odsto dece prisutno u vrtićima. Ipak, brojnim roditeljima ne odgovaraju ove izmene jer nemaju godišnji odmor, a decu moraju da vode u vrtiće na drugom kraju grada jer nema ko da ih čuva.

Rukovodilac stručne jedinice PU "Radosno detinjstvo" Dragana Tica za 021 kaže da će u julu dežurati 25 vrtića, dok će u avgustu biti otvoreno njih 18.

"Kada pravimo plan dežurstava vrtića, vodimo računa da u svakom delu grada rade vrtići koji su dovoljno prostrani za iskazani broj dece koja će u njima boraviti. Paralelno se radi i plan godišnjih odmora za naše zaposlene. Pokušavamo da napravimo takav plan da sa decom bude uvek i poznati vaspitač. To je najčešće vaspitač iz vaspitne grupe te dece ili, kada to nije moguće uskladiti, onda je to vaspitač iz susedne grupe. Kako grupe u toku godine sarađuju, vaspitači u malim vrtićima su poznati svoj deci", kaže Tica i dodaje da je, suprotno verovanju, broj dece u grupama tokom raspusta manji nego tokom ostalih meseci. Iz tog razloga, objašnjava ona, ne postoji mogućnost da deca obole ili prenesu neku infekciju nepoznatoj deci.

S druge strane, roditelji su podeljenih mišljenja u vezi sa dežurstvima. Dok su jedni zadovoljni razmeštajem vrtića i nemaju problem sa čuvanjem dece, drugi su revoltirani jer dete moraju da vode u drugi kraj grada. "Ja sam sa Salajke i dva meseca ću dete voditi u vrtić "Palčica" na Bulevaru oslobođenja. Ovo mi ne odgovara i znam nekoliko roditelja koji imaju isti problem, ali su iz drugih delova grada", kaže jedan otac, koji svog sina sada vodi u drugi vrtić.

Sa druge strane, majka dva sina kaže za 021 da ne postoje veći problemi u vezi sa dežurstvima vrtića, ali da grupe broje više dece nego inače i da je nemoguće da nema potrebe za standardnim kapacitetima. "Nema šanse da za samo 12 odsto dece treba smeštaj preko leta, ima mnogo više dece. Godišnji odmor neki roditelji ni nemaju, a inače nam odmori ne traju duže od dve do tri nedelje. Tada nema problema, ali kada se vratimo na posao, vidimo da ima isto toliko dece koliko i zimi", tvrdi ova majka.

Dragana Tica iz PU "Radosno detinjstvo" kaže da roditelji mogu da traže razmeštaj, ukoliko im ne odgovara dodeljeni dežurni vrtić.

"Ukoliko je dete upisano u vrtić daleko od dela grada u kom roditelji žive, oni imaju mogućnost da pismeno traže da njihovo dete tokom leta boravi u vrtiću koji je najbliži njihovoj kući (a koji dežura). Taj zahtev se predaje socijalnoj službi, u Ulici Pavla Simića 9", kaže Tica.

Dežurstva u vrtićima trajaće do 22. avgusta, nakon čega se ponovo otvaraju vrata svih vrtića u okviru "Radosnog detinjstva". Dežurstva se, pritom, odnose i na jaslice. (Gorica Nikolin - gorica@021.rs)

  • Sarenka

    02.07.2014 15:42
    PU
    struktura zaposlenih u PU (malo zbrda zdola ali ...)
    http://predskolska.rs/?p=29
    kad se to malo grupise laicki onda izgleda ovako

    Радна места по групама
    1 Руководство 6
    2 Саветници 2
    3 Руководиоци служби 11
    4 Руководиоци јединица 9
    5 Руководиоци објеката 57
    6 Обезбеђење 3
    7 Стручни сарадници 66
    8 Мајстори 39
    9 Педагози 19
    10 Психолози 14
    11 Комерцијала 32
    12 Библиотека 10
    13 Васпитачи 796
    14 Домаћице objekata 11
    15 Кухиња 62
    16 Мед. Сестра васпитач 289
    17 Мед. Сестра 25
    18 Сарадник у васпитобраз раду 48
    19 Возни парк 40
    20 Сервирке 137
    21 Весерај и спремацице 256
    22 Магационери 5
    23 Дидактичка радионица 17
    24 Курир 1

    Ukupno 1955 a ne 1952 (razlika u ona prva 3 sa liste koji se ne zna sta su)
    a kad se to jos malo bolje pogleda ->
    васпитачи 796
    мед сестре васпитачи 289
    ukupno 1085

    остали 870
    nagradno pitanje je da li treba bas toliko tih ostalih
  • 02.07.2014 12:01
    Pristojna je cena koju roditelji izdvajaju, ekonomska cena RD vrtica je jednaka bilo kom drugom i iznosi oko 180E. Razlika se namiruje iz drzavnog budzeta, a drzavni budzet punimo svi i te subvencije su po onome sto se iznosilo u javnosti znacajan procenat gradskog budzeta.

    Ako mislite da ovo nije bitno (sto se tolika suma gradskog budzeta koristi za poslovanje vrtica), bar se toga setite kad vam grad kaze "nema para da se poprave skolski toaleti, da pokrpimo put, da kupimo inkubator".

    RD, kao i svaka normalna firma, mora da radi na tome da posluje odrzivo. Ne vidim da je odrziv princip taj gdje roditelji ucestvuju sa "pristojnim" ciframa, grad upumpava ostalo, a svima zajedno nije dobro jer nema para. I to je izgovor za sve. I za neprilagodjeno radno vreme, i neokrecene sobe, i ucestvovanje roditelja da peru tepihe, izradjuju stolariju, kupuju igracke. Nije nam tesko da to radimo, jer radimo svojoj deci, ali pravog pristupa problemu gotovo i da nema. I tako je vec 10 godina. Zapravo nije tako, gore je iz godine u godinu.

    RD mora da ima i sluha za roditelje i tempo koji namece vreme u kom zivimo. Ako leti treba da bude dezurstvo, onda treba da se organizuje. Ako treba da se plati, neka traze da se plati.
  • Sonja

    02.07.2014 10:36
    ?
    Ne vidim u čemu je problem i zašto bi se neko bunio? Jeste malo nezgodno voditi dete u drugi objekat ali je to odlično organizovano i svaka čast RD na tome,da nema dežurstva ko bi nam čuvao decu.Ionako je cena vrtića više nego pristojna pa mislim da nemamo prava da se žalimo previše,ti ljudi stvarno sjajno odradjuju svoj posao s obzirom u kakvom im je stanju ustanova,naravno uvek ima izuzetaka kojima bi zabranila pristup deci koliko su nekorektni ali tako je u svakom poslu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti