Predstavljanje kulture Novog Sada u Ulmu

Na predstojećem 9. Međunarodnom dunavskom festivalu u nemačkom gradu Ulmu, Novi Sad će uz svoje bogate kulturne i druge potencijale predstaviti i lulu Alberta Ajnštajna, koju je čuvenom naučniku poklonio njegov tast, ugledni Novosađanin Miloš Marić, rečeno je danas u Kulturnom centru grada.
Na predstojećem 9. Međunarodnom dunavskom festivalu u nemačkom gradu Ulmu, Novi Sad će uz svoje bogate kulturne i druge potencijale predstaviti i lulu Alberta Ajnštajna, koju je čuvenom naučniku poklonio njegov tast, ugledni Novosađanin Miloš Marić, rečeno je danas u Kulturnom centru grada.

Ajnštajnova novosadska lula decenijama se nalazi u depou Muzeja grada, a njeno prikazivanje u trodimenzionalnom formatu, na festivalu koji se održava od 4. do 13. jula, biće svojevrsna svetska promocija kao i isticanje povezanosti Novog Sada i Ulma.

Proslavljeni naučnik je rođen u Ulmu, a 1905. godine je sa svojom suprugom Milevom prvi put boravio u Novom Sadu i tom prilikom od tasta dobio na poklon lulu u obliku labudovog vrata, sa srebrnim okovom na obodu.

Donaufest u Ulmu biće nova dobra prilika da međunarodnoj javnosti Novi Sad predstavi svoje kulturno-umetničke, multietničke i druge vrednosti, u nastojanju da 2021. godine postane Evropska prestonica kulture. Novi Sad će na tom značajnom festivalu, imati svoj paviljon na kojem će, pod sloganom "Novi Sad - otvoreni grad" biti predstavljene različite nacionalne zajednice, kulturne ustanove, mnogobrojni festivali i druge manifestacije.

Posetioci novosadskog paviljona u Ulmu imaće priliku da taj naš grad upoznaju posredstvom izložbi, projekcija, eksponata, računarskih terminala a biće postavljen i dečji kutak, za koji su izrađene bojanke sa motivima Novog Sada.

Posebnim izložbama će na Dunavfestu biti predstavljene nacionalne zajednice u Novom Sadu pa su za tu priliku štampane replike starih razglednica sa fotografijama pripadnika različitih nacija koje i danas žive u gradu kao i onih koje su u prošlosti bile znatno zastupljenije, poput Jermena.

Posebnim programom će na tom festivalu biti obeležena 150. godišnjica preseljenja Matice srpske u Novi Sad kao i šest decenija rada Kulturnog centra grada.

Tokom Dunavskog festivala u Ulmu biće usvojena i deklaracija sa Druge međunarodne dunavske konferencije o kulturi, koju su početkom maja u Novom Sadu doneli kulturni delatnici iz Dunavskog regiona.

Međunarodni dunavski festival - Donaufest je vodeći događaj u dunavskom regionu, kada je reč o kulturnim manifestacijama i partnerstvima i promoviše zajedništvo u različitosti, kulturnu saradnju i jačanje evropske solidarnosti.

  • odlična

    02.07.2014 10:48
    ideja
    Vauuuu LULA!
  • -

    02.07.2014 09:12
    -
    kasno. pustate krokodilske suze

    na toj manifestaciji pokazivati te fotografije ima svrhu da su te zgrade sa njih sacuvane /kao sto se i radi po eu gradovima/
    na njima je dokaz da su zbog bulevara ka stanici i pozorista srusene jos jedne karlove vari.

    istorijska kultura nsa se konstantno zatrpava kako se nikada ne bi znalo ko je ziveo u njoj.

    ono rusenje zgrade od strane bekvalceve je dovoljan dokaz.
  • kultura

    02.07.2014 08:55
    n.sada
    od koje godine?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti