"Dobrovoljan" ugovor o donaciji kao uslov za upis u školu

Roditelji čija se deca upisuju u Srednju muzičku školu "Isidor Bajić" žale se da, pored potrebnih dokumenata za upis, moraju da prilože i uplatnicu o donaciji školi.  
Roditelji čija se deca upisuju u Srednju muzičku školu "Isidor Bajić" žale se da, pored potrebnih dokumenata za upis, moraju da prilože i uplatnicu o donaciji školi i prethodno potpišu Ugovor o donaciji.

Nezadovoljni roditelji za 021.rs kažu da im nije jasno kako službenice koje rade na prijemu dokumenata za upis dece u ovu školu mogu da im traže da potpišu Ugovor o donaciji, kad se on odnosi samo na decu koja su već učenici ove škole, a njihova deca to tek treba da postanu.

"Dobili smo papir na kome se nalazi spisak od sedam stavki, odnosno dokumenata potrebnih za upis u prvi razred srednje muzičke škole. Kada smo doneli tražena dokumenta, na šalteru su nas pitali gde je uplatnica. Kada smo tražili obrazloženje, rekli su nam da je to "uplata donacije po ugovoru", a da prvo treba da potpišemo izvestan Ugovor o donaciji. Naravno, uradilli smo to, jer hoćemo da naša deca budu upisana u tu školu, ali se pitamo zašto na spisku nije stajalo transparentno da treba da potpišemo taj ugovor i donesemo uplatnicu", objašnjavaju nezadovoljni roditelji, koji su hteli da ostanu anonimni jer, kako kažu, njihova deca su se tek upisala u ovu školu i ne žele da skreću pažnju na sebe i svoju decu, ali žele da se za ovaj slučaj sazna.

Ovo je stari problem sa kojim se već godinama suočavaju roditelji đaka koji se upisuju u srednje škole u Novom Sadu, o čemu je 021 pisao u nekoliko navrata. Međutim, problem i dalje postoji, samo je sada upisnina preimenovana u Ugovor o donaciji, na ime koga roditelji treba da uplate u ovom slučaju 3.400 dinara.

Ugovor o donaciji propisan je Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji se može naći i na sajtu škole, i nije obavezan već je dobrovoljan, kaže Danijela Kličković, pomoćnica direktora za kulturu i javnu delatnost u školi "Isidor Bajić".

"Donacija postoji da bi se poboljšao učenički standard u školi. Tačno postoji pravilnik muzičke škole "Isidor Bajić" u kojem se formulišu stavke koje su uračunate u ukupnu cenu koja jeste godišnja donacija roditelja i šta se konkretno od učeničkog standarda time poboljšava", rekla je ona za 021 i dodala da "veći deo cifre ide upravo na te troškove, dok manji deo ide na obezbeđenje škole, što je grad propisao kao obavezu, s tim što za to nisu obezbeđena sredstva od grada, te taj trošak pada na roditelje".

Na sajtu škole "Isidor Bajić" nema pomenutog pravilnika niti specifikacije, već samo dokument o troškovima škole za tekuću školsku godinu, gde stoji da je donatorski dinar 2.500 dinara, a cena obezbeđenja 900 dinara za osnovce, odnosno 1.800 dinara za srednjoškolce.

Odluke o donaciji, prema rečima Danijele Kličković, donosi Školski odbor i Savet roditelja i definiše se svake godine. Pritom je jedino deo novca za obezbeđenje obavezan, dok je sve ostalo dobrovoljna donacija i niko nije bio odbijen i neupisan u školu jer nije uplatio donaciju. "U školi postoji određeni broj službenika koji se upravo bavi upisom i ja ne vidim razlog da roditelji potraže objašnjenje u medijima, a ne da se obrate nama lično, pošto bi sva potrebna objašnjenja dobili u našoj školi", kaže pomoćnica direktora za kulturu i javnu delatnost u školi "Isidor Bajić".

Donacija ne sme da bude obavezna

Načelnik Školske uprave za južnobački okrug, Petar Viđikant, za 021 potvrđuje da taj Ugovor o donaciji ne sme da bude obavezan i kaže da su roditelji "verovatno sve pogrešno shvatili", jer je, kako navodi, škola "Isidor Bajić" jedna od najboljih i najorganizovanijih u Novom Sadu. "Naravno niko neće priznati da je to uslovljeno. Taj Ugovor o donatorstvu je interna stvar škole i to je apsolutno dobrovoljno i ne može da bude uslov za upis. Ja pretpostavljam da je možda neko to tako protumačio, ali to ne može da bude uslov za upis", zaključio je Viđikant.

I Ministarstvo prosvete saopštilo je da osnovne i srednje škole ne smeju uzimati novac od roditelja prilikom upisa učenika, niti uslovljavati upis učenika bilo kakvom materijalnom nadoknadom. Posebno se ističe da odluka o uplati novca za učenike prvog razreda u vidu dobrovoljnog "đačkog dinara" može biti doneta tek u septembru, po konstituisanju Saveta roditelja prvog razreda svake škole. (Gordana Ćosić - gocacosic@021.rs)

  • xxx

    19.10.2017 21:07
    Jovina
    Koliko znam ove godine 2017. grad je platio osiguranje ucenika
  • Otac

    07.07.2014 12:51
    Nerazvedeni donator
    Upravo smo se vratili sa upisa iz gimnazije Laza Kostic, odmah na ulazu posle dobar dan ugovor o donaciji na 3. 000,00 dinara uz napomenu profesorke, znate donacija "nije obavezna".Nismo znali da ima i takvih donacija.

    Nije problem u tri hiljade, nego u blago gorkom ukusu koji je ostao posle prvog kontakta, a onda posle donete uplatnice upisani predaje dokumenta, i prvo pitanje uceniku da li zivis sa oba roditelja,a pre toga smo predali toliko podataka o sebi koje ni sami nismo znali, a koje ocigledno niko ne cita.
    Da, povremeno zivi i sa oba roditelja,jer jedan mora da obezbedi protivvrednost za uplatnicu.

    Dokle vise to zadiranje u licni status i pravo na privatnost, uzimanjem podataka koje niko nema pravo da trazi i nisu neophodni.

    Bilo bi lepo kad bi se neko malo potrudio da kad vec placamo i dajemo podatke, da se bar osecamo kao da je nama neko platio i ucinio,a ne obratno, da ne kazem odvratno.
  • ex djak i profesor

    04.07.2014 10:46
    Kao prvo svi ste navalili da kritikujete posle procitane vesti o nekom bezobrazluku itd. a niko nije bio prisutan da vidi kako je to trazenje uplatnice izgledalo, i koliko se roditelj osetio ugrozenim a ne bio zaista ugrozen.
    Takodje, ova prica o hiljama djaka od kojih se dobijaju stotine hiljada evra je smesna jer u recimo srednju muzicku skolu kod nas je upisano oko 200 djaka. I ti djaci za razliku od ostalih skola rabe klavire i ostale instrumente koje treba odrzavati.
    U svakom slucaju, ako ste imali neki problem, mogli ste ga terati sa skolom, ali vi biste u isto vreme da vam daca pohadjaju ovu odlicnu skolu, a da se preko medija prepucavate.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti