Narodna kuhinja u Sremskim Karlovcima pravi letnju pauzu

U narodnoj kuhinji pri Crvenom krstu u Sremskim Karlovcima u toku je letnja pauza, a ponovo će početi da priprema tople obroke za najugoženije žitelje Sremskih Karlovaca tek od 1. septembra.
U narodnoj kuhinji pri Crvenom krstu u Sremskim Karlovcima u toku je letnja pauza, a ponovo će početi da priprema tople obroke za najugoženije žitelje Sremskih Karlovaca tek od 1. septembra.

"Letnja pauza je praksa u narodnoj kuhinji od kada postoji – kaže sekretar Crvenog krsta u Sremskim Karlovcima Dragana Kljajić. "Projektom je predviđeno da se za najsiromašnije sprema jedan topao obrok dnevno tokom devet meseci u godini. Za vreme pauze obavljaju se pripreme za narednu sezonu, eventualni remont opreme, revizija korisnika."

U narodnoj kuhinji u Sremskim Karlovcima hrani se 200 ljudi. U drugoj polovini avgusta u planu je provera spiska korisnika, ali to neće uticati na njihov broj. "Korisnici menjaju mesto stanovanja, dešava se i da neko od njih umre i zato je potrebno proveriti te podatke", dodaje Kljajićeva. "Dve stotine korisnika je optimalan broj ljudi kojem možemo da spremimo topli obrok i ta cifra se neće menjati, samo može da dođe do promene u imenima i ličnostima."

Kljajićeva napominje da sremskokarlovačka opština mesečno daje 120.000 dinara za rad kuhinje i da se od tih para dokupljuju namirnice. "Iz robnih rezervi opskrbljeni smo sa 10 artikala, u koje spadaju i  brašno, začini, ulje i mi smo prinuđeni da kupujemo još luk, krompir, kupus, meso kako bismo mogli da pripremamo obroke. Za sada je izvesno da ćemo do kraja sledeće sezone, a to je 31. maj naredne godine, pripremati obroke. U oktobru treba da podnesemo projekat za sezonu 2015/16. godine, a da li će on biti prihvaćen, ostaje da se vidi."

Grupa od 17 dece, učenika petog i šestog razreda iz socijalno ugroženih sremskokarlovačkih porodica besplatno će letovati u odmaralištu Crvenog krsta u Baošićima na crnogorskom primorju. Oni putuju 15. jula, a  veliki broj njih nikad nije bio na moru. "Crveni krst, OŠ "23. oktobar" i opština pomogli su u njihovom opremanju za more", kaže Dragana Kljajić. "Kupljeno im je sve što je potrebno za letovanje od majica, papuča, sredstava za ličnu higijenu do putnih torbi."

  • none

    04.07.2014 05:40
    I gladnima ne škodi dijeta od dva meseca...
    Bitno je da cemo biti lideri u regionu.
  • Pera

    04.07.2014 01:31
    jel ste vi normalni???

    90(devedeset) dana neće kuhinja raditi? Da li će te vi isto biti bez hrane tih 90 dana? Kako će ta deca posle 45 dana bez hrane krenuti na more?
    "Korisnici menjaju mesto stanovanja, dešava se i da neko od njih umre i zato je potrebno proveriti te podatke"
    Molim novinarku da 1. septembra ode u Karlovce i izbroji preživele, pa nas obavesti.
    P.S. molim i slike sužnjeva.
  • Venja

    03.07.2014 19:43
    haha..
    @Grunf
    Neka gladni idu na letovanje

    Bravo, pogodi suštinu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti