"Otvoreni kod" pobednik INFANT-a

Najbolja predstava 41. internacionalnog festivala alternativnog i novog teatra INFANT je "Otvoreni kod" kompanije "Marija Kong" iz Izraela.

Najbolja predstava 41. internacionalnog festivala alternativnog i novog teatra INFANT je "Otvoreni kod" kompanije "Marija Kong" iz Izraela.

Drugu, nagradu za najoriginalnije istraživanje jednog od segmenata pozorišnog jezika, dobila je predstava "Uspon" kompanije "Akaša Odedre" iz Velike Britanije, dok je treću nagradu dobila predstava "Standardi", kompanije "Poslednji trenutak" iz Francuske, koja je nagrađena za izuzetnu ekspresivnost na graničnom području između pozorišta i ostalih umetnosti, odnosno stvaralaštva u najširem smislu.

Plesači kompanije "Marija Kong" izašli su na scenu da prime nagradu i vidno iznenađeni objasnili publici da su tek nakon odigrane predstave saznali da je festival takmičarskog karaktera. Predstava "Otvoreni kod", prema rečima žirija, kipti erotskim nabojem, čežnjom, ali i nedoumicama mlade žene i njenih partnera uoči takozvane životne odluke.

Predsednik žirija Slobodan Savić rekao je da članovi žirija snažno podržavaju ovaj festival, jer uviđaju napore organizatora da ova manifestacija istraje i očuva svoj duh. - INFANT je jedan od retkih festivala koji se na polju otkrivanja novog i podržavanja alternativnog odavno etablirao i pozicionirao u ovom delu pozorišne Evrope. On je potreban pozorištu i pozorišnicima, posebno onima van glavnog toka, kao i Novom Sadu i Srbiji – rekao je Savić.

Nakon proglašenja pobednika, publika je imala priliku da odgleda predstavu "Korekcija", "Malog dramskog teatra" iz Makedonije, koja je izvedena u čast nagrađenih. Autor ove predstave je Zoran Gaši iz Novog Sada, a komad je napisan za kamernu scenu. Tema predstave su posledice raspada Jugoslavije i svega onoga što rat učini čoveku.

Na ovogodišnjem INFANT-u, čija je tema bila "Duboko u snove", izvedene su alternativne predstave koje su odabrali selektori Miloš Sofrenović i Milica Konstantinović. Festival, na kojem su se predstavile kompanije iz Izraela, Francuske, Irske, Velike Britanije, Nemačke, Slovenije, Makedonije, Španije i Srbije, trajao je osam dana.

  • Infantilac

    03.07.2014 10:58
    Ziri se dobro snasao u gotovo potpuno besmislenoj selekciji ovog festivala. Predlazem da naredne godine selektori budu Nikita Milivojevic ili Vida Ognjenovic i da se Infant izmesti u Cortanovce, ionako ima publike taman onoliko koliko moze da stane u omanji bus.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti