Upis u srednje škole u ponedeljak i utorak

Roditelji koji svoju decu upisuju u srednje škole, u nedelju će saznati rezultate prijemnog ispita a samim tim i u koju školu im dete može biti upisano, dok će upis u škole početi već u ponedeljak, završno sa utorkom.
Roditelji koji svoju decu upisuju u srednje škole, u nedelju će saznati rezultate prijemnog ispita a samim tim i u koju školu im dete može biti upisano, dok će upis u škole početi već u ponedeljak, završno sa utorkom.

Jedna zabrinuta majka javila se našoj redakciji sa problemom oko upisa svog deteta.

"Moje dete treba da upiše srednju školu. Prva želja mu je gimnazija, za koju ne treba lekarsko uverenje, a druga želja mu je elektrotehnička, za koju treba lekarsko uverenje. Tek u nedelju ćemo saznati gde je primljen, a u ponedeljak i u utorak je upis u školu. Ja ne želim da platim 1.250 dinara za lekarsko uverenje, koje mi možda neće trebati. A opet, ako bude primljen u elektrotehničku, znači da moram da vadim lekarsko. A kada onda to da uradim? Sigurno će biti velikih gužvi, jer ima nas dosta koji smo u ovoj situaciji. Jako nam je malo vremena dato na raspolaganje", kaže ona.

Većina problema koje roditelji imaju prilikom upisa njihove dece u srednje škole i fakultete potiče od neinformisanosti, smatra Petar Viđikant, načelnik školske uprave za južnobački okrug i dodaje da je školski kalendar usvojen pre pola godine i da su svi u školama upoznati sa vremenom i uslovima potrebnim za upis.

"Tu ima čitav niz problema, ali se sve može rešiti jer imamo dva dana za upis, i ne mora se ustajati rano ujutru. Bude uvek malo gužvi u domovima zdravlja, ali dosad nije bilo nekih većih problema da to nije moglo da se reši. Važno je samo da su đaci dobro ispunili liste želja, da su realni u tim svojim stavovima, jer ako neko ima preko 90 bodova on može da se upiše gde hoće, ali ako ima na primer 60 ne može baš svugde", kaže za 021 Petar Viđikant.

Drugi problem koji je navela naša sugrađanka je problem oko lekarskih uverenja.

"Da bismo mogli da uradimo lekarsko uverenje moramo od detetovog pedijatra da dobijemo uverenje o zdravstvenom stanju deteta. I onda sa tim idemo u Dom zdravlja na Limanu 4, gde moram da platim da bi oni konstatovali isto to što kaže pedijatar. To stvarno nema smisla. Njegov pedijatar dobro zna zdravstveno stanje deteta jer ga leči dugo i pitam se zašto njegovo mišljenje nije dovoljno? Povrh svega svake godine, deca imaju obavezan sistematski pregled kod svog pedijatra. Zar to nije dovoljno da se konstatuje detetovo zdravstveno stanje da bi se moglo upisati u srednju školu?", pita se zabrinuta majka.

Iz nadležne školske uprave slažu se da se možda radi dupli posao, što se lekarskih uverenja tiče, ali podsećaju na značaj tih lekarskih uverenja, prvenstveno vezano za specijalističke srednje škole, gde na primer školu za stolara ne može da upiše neko ko ima alergiju na prašinu, ili saobraćajnu ne može da upiše daltonista ili osoba koja ima slab vid.

"Oko tih zdravstvenih uverenja vam stvarno ne mogu pomoći. I mi u obrazovanju imamo svoje probleme, a tek kod njih je posebna priča. Mada sada ne možemo puno učiniti, jer ima samo dva dana do upisa. A još je gora situacija je, na primer, kad neko izvadi lekarsko uverenje koje mu uopšte ni ne treba", kaže Viđikant i apeluje na sve roditelje da se na vreme informišu o uslovima i terminima za upis, kako ne bi došli u situaciju da u poslednjem momentu imaju nerešiv problem, koji se mogao izbeći samo da se na vreme znala prava informacija. (Gordana Ćosić)

  • Andjela

    08.07.2018 21:10
    An
    Da li roditelji moraju da idu sa decom na upis u srednju skolu?
  • Mila

    28.08.2016 14:39
    Placanje skolarine
    Dali je normalno da dete koje je zavrsilo prvi razred srednje skole ponovo mora popunjavati papire za upis u drugu godinu i placati svake godine upis 2.500 din. Dali je tako u svakoj srednjoj skoli ili samo u masinskoj?
  • gotica

    04.07.2015 19:41
    ekonomska skola valjevo-trgovac
    ja sam upala u trgovinu, ali neznam kada je upis u ponedeljak ili u utorak

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti