Otvaranje Eđšega u avgustu

Nekadašnja streljana "Eđšeg" biće otvoren u avgustu, izložbom i predavanjem o njegovom istorijatu.
Nekadašnja streljana "Eđšeg" biće otvoren u avgustu, izložbom i predavanjem o njegovom istorijatu.

Direktor Istorijskog arhiva Grada Novog Sada Petar Đurđev kaže da će predavanja biti propraćena odgovarajućim izložbama slika i fotografija, koje će biti realizovane u saradnji sa drugim ustanovama kulture.

"Istorijskom arhivu Grada Novog Sada pripada velika čast da započne seriju predavanja koja će se redovno održavati u ovom prostoru. U saradnji sa znamenitim istoričarima objasnićemo kako je od starog strelišta nastalo velelepno zdanje, a u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika i Muzejem Grada Novog Sada kroz izložbe, prikazaćemo kako se razvijao naš grad", objasnio je Đurđev.

Ovo zdanje koje se nalazi u ulici Antona Čehova, poznato kao Stara streljana Eđšeg namenski je sagrađeno 1890. godine, za stogodišnjicu Građanskog streljačkog društva, a pre sedam godina proglašen je spomenikom kulture.

Predviđeno je da se Eđšeg u narednom periodu koristi za predstavljanje svih kulturnih potencijala ustanova kulture čiji je osnivač Grad, ali i kao mesto promocije, susretanja i okupljanja svih drugih organizacija i kulturnih poslenika u Novom Sadu, s ciljem obogaćenja kulturnog života Grada. Osim toga, u okviru ovog centra radiće i kancelarija koja će se baviti konkretnim aktivnostima i promocijom Novog Sada, u cilju dobijanja titule Evropske prestonice kulture 2021. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti