Otvara se dom za obolele od Alchajmerove bolesti na Čeneju

Prvi dom u Srbiji specijalizovan za osobe obolele od Alchajmerove bolesti, biće početkom jeseni otvoren na Čeneju u okolini Novog Sada.

Prvi dom u Srbiji specijalizovan za osobe obolele od Alchajmerove bolesti, biće početkom jeseni otvoren na Čeneju u okolini Novog Sada.

Prema nezvaničnim podacima u Srbiji trenutno ima oko 200.000 ljudi obolelih od te bolesti, a za sada ne postoji ni jedan dom posebno namenjen zbrinjavanju takvih pacijenata.

Trenutno ne postoji adekvatna ustanova za zbrinjavanje dementnih osoba, ističe Nada Basić iz novosadskog Udruženja "Alchajmer". Ona kaže da će to Udruženje podržati osnivanje Doma na Čeneju, ukoliko pored smeštaja i hrane u tom domu bude obezbeđen i odgovarajući rad sa pacijentima jer je to izuzetno važno za stabilizaciju te bolesti.

Anđelka Vrzić, koja je osnivač novog Doma za obolele od Alchajmerove bolesti, ima višegodišnje iskustvo u radu sa dementnim osobama. Ona kaže da će u Domu u potpunosti biti ispoštovani svi standardi koje propisuje zakon i da će akcenat biti na specifičnim terapijama namenjenim takvoj vrsti pacijenata.

Dom će imati kapacitet za 30 osoba. Još uvek je u pripremi i procesu dobijanja odgovarajućih dozvola, a sa radom bi trebalo da krene početkom jeseni.

  • Sofija

    07.07.2014 06:21
    Bravo!
  • ivan

    06.07.2014 21:30
    bravo!
    Šteta malog kapaciteta, ali sjajna vest za sve obolele kojih u Srbiji ima koliko i stanovnika Novog Sada.
  • Laka

    06.07.2014 21:20
    lova
    Ma daj platis 1000 evra mesecno da bi ih neko drzao nadrogirane po ceo dan da ne znaju gde su i nikoga ni ne prepoznaju samo cute. Ko ima bolesnika u familiji zna na sta mislim.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti