Učenike bez "dobrovoljne" uplatnice vraćali sa upisa

Iako ugovor o donatorstvu nije obavezan prilikom upisa u srednje škole, deca iz pojedinih novosadskih škola nisu mogla danas da se upišu bez uplatnice. Naime, ogorčena samohrana majka javila se našoj redakciji, nakon što je njenom sinu bilo onemogućeno da se upiše u srednju ekonomsku školu "Svetozar Miletić", jer nije doneo uplatnicu od 2.500 dinara.
Iako ugovor o donatorstvu nije obavezan prilikom upisa u srednje škole, deca iz pojedinih novosadskih škola nisu mogla danas da se upišu bez uplatnice.

Naime, ogorčena samohrana majka javila se našoj redakciji, nakon što je njenom sinu bilo onemogućeno da se upiše u srednju ekonomsku školu "Svetozar Miletić", jer nije doneo uplatnicu od 2.500 dinara.

"Poneo je sve papire za upis, međutim, nije poneo novac, rečeno mu je da treba da plati 2.500. Ja sam samohrana majka na birou koja živi kao podstanar, taj novac nisam imala kod sebe, ali sam prinuđena da pozajmim, kako mi sin ne bi ostao bez upisa", priča ona za 021.rs.

Dodaje da se obratila direktoru škole, pozivajući se na reči načelnika Školske uprave za južnobački okrug Petra Viđikanta, da ugovor ne sme biti obavezujući i da je to interna stvar škole, kao i da je na dobrovoljnoj bazi i da ne može biti uslov za upis, na šta joj je on rekao da se u toj školi mora platiti "ako misli da se njen sin upiše".

Ovaj slučaj nije usamljen. Kako nam je ispričala ova Novosađanka, i dete njene prijateljice nije moglo da se upiše u Saobraćajnu školu bez uplatnice, a podsećamo da smo u petak pisali o ovom problemu u muzičkoj školi Isidor Bajić.

Viđikant za 021 kaže da se takvi slučajevi moraju prijaviti prosvetnoj inspekciji, naglašavajući da je donatorstvo isljučivo dobrovoljno. "Roditelji moraju da se žale prosvetnoj opštinskoj inspekciji. Ne postoji obavezujuća regulativa za uplatu školarine, isključivo je dobrovoljno", naglašava Viđikant i dodaje da ranija priča o odluci Saveta roditelja dolazi u obzir tek kada se on u septembru formira.

Podsetimo da je Ministarstvo prosvete saopštilo da osnovne i srednje škole ne smeju uzimati novac od roditelja prilikom upisa učenika, niti uslovljavati upis učenika bilo kakvom materijalnom nadoknadom. Posebno se ističe da odluka o uplati novca za učenike prvog razreda u vidu dobrovoljnog "đačkog dinara" može biti doneta tek u septembru, po konstituisanju Saveta roditelja prvog razreda svake škole. (Suzana Stojićević - suzana@021.rs)

  • Alex

    10.11.2015 15:37
    2015.
    Tako je bilo i za upis u 2015. godini, a biće i u 2016.
    Oni koji se upisuju u prvu godinu u Srednju školu "Svetozar Miletić" moraju da daju, a posle ne mora
    Mislim strašno, dobro da dam poneo 2500 din. kad sam upisivao dete sa sobom pošto sam predpostavio da će nam nešto uzeti,
  • KOmša

    10.07.2014 12:45
    calovanje
    Svi znaju da nije obavezno... i svi znaju da mora da se plati... da se ne lažemo... ne znam kako je u drugim školama, ali u Jovinoj i Karlovačkoj gimnaziji MORA da se plati. Pod parolom "evo baš želimo svojevoljno da damo nešto školi".
  • katarina

    08.07.2014 20:54
    djole evo odgovora
    Gospodine ne morate platiti nista ali niko vasem detetu ne moze oduzeti to pravo da ako je uredno zavrsio razrede svedocanstva i diploma mogu da se uzmu to je pravo ucenika njegov dokument skola to ne moze da zadrzi mozete dati neku izjavu da niste u mogucnosti da platite samo nemojte reci nedam i bas necu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti