Položeni venci povodom Dana ustanka naroda

Povodom 7. jula - Dana ustanka naroda položeni su venci na Spomen groblju, a zatim i na spomenik Novosadskom partizanskom odredu na Čeneju.
Povodom 7. jula - Dana ustanka naroda položeni su venci na Spomen groblju, a zatim i na spomenik Novosadskom partizanskom odredu na Čeneju.

Ceremoniji polaganja venaca prisustvovali su i predstavnici Gradskog odbora Saveza udruženja boraca NOR-a, predstavnici Vojske Srbije i organizacija Rezervnih vojnih starešina Grada Novog Sada.

"Na današnji dan obeležavamo godišnjicu od ustanka u borbi protiv fašizma, značajnog datuma u istoriji Srbije", izjavio je šef Kabineta gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović i dodao da Srbija i Grad Novi Sad stoje na temeljima antifašističke borbe čvrsto opredeljeni da se fašizam kao ideologija nikada više ne ponovi.

Dan ustanka obeležava godišnjicu oružane akcije Rađevačke partizanske čete Valjevskog partizanskog odreda 7. jula 1941. godine na Ivanjdan, kada je kod Krupnja u Beloj Crkvi Žikica Jovanović Španac na seoskom vašaru ubio dva žandarma.

Ovaj praznik se danas obeležava u organizaciji Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata.

  • Čiča

    07.07.2014 20:52
    Pravi ustanak poceo je 11. maja kad je grupa oficira, koja nije priznavala kapitulaciju, izbila na Ravnu Goru!
  • limanac

    07.07.2014 20:00
    pocetak gradjanskog rata
    zandarmi su imali imena. loncar i brakovic. velika je sramota sto se ovaj dan slavi i obelezava kao dan ustanka. pod broj jedan zato sto je jedan partijski uznemiren srbin ubio dva srbina, a ne dva nemca i zato sto je organizovani ustanak protiv okupatora poceo jos u maju 41.
  • 07.07.2014 16:50
    @Anonimus
    To nisu bili srpski žandarmi! To su bili ljudi koji du ukaljali tradiciju i čast srpskih žandarma. Baš kao što su neki drugi ukaljali čast i pojam četničkih jedinica. Ili kao što su neki uzeli simbol sunca za svoj, samo ga preokrenuvši. To su sve ista preobraženja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti