Nepoznata sudbina ploča sa spomenika Branku Radičeviću

Bronzane ploče sa nadgrobnog spomenika Branku Radičeviću na Stražilovu, ukradene početkom aprila, nisu pronađene, ali je policija protiv dvojice dvadesetčetvorogodišnjaka iz Inđije podnela krivične prijave.
Bronzane ploče sa nadgrobnog spomenika Branku Radičeviću na Stražilovu, ukradene početkom aprila, nisu pronađene, ali je policija protiv dvojice dvadesetčetvorogodišnjaka iz Inđije podnela krivične prijave.

Prema nezvaničnim informacijama, ploče, čija vrednost je procenjena na 108.000 dinara, završile su najverovatnije u Dunavu, jer lopovi tu "vruću" robu nisu mogli da prodaju, piše "Dnevnik".  Kakva je sudbina ploča koje su u istom periodu nestale i na Iriškom vencu, nije poznato, ali se opravdano postavlja pitanje da li će i ko platiti izradu drugih na Stražilovu.

U sremskokarlovačkoj opštini, koja je i sačinila odštetni zahtev, kažu da će tu obavezu, kada je reč o tablama sa spomenika Branka Radičevića, na sebe preuzeti lokalna samouprava, i to u okviru obnove bedema, koji je sastavni deo spomeničkog kompleksa.     

"Pripreme za pokretanje javne nabavke za rekonstrukciju kamenog zida su u toku, tako da ćemo u nju uvrstiti i nabavku ove dve ploče", kaže načelnica opštinskog Odeljenja za urbanizam, komunalne poslove i zaštitu životne sredine Dušanka Janjušić.

U opštinskom budžetu ove godine za obnovu bedema rezervisano je 2,7 miliona dinara, s tim što je u ovu sumu uračunato i 800.000 dinara iz prethodne godine, koje je Pokrajinski sekrtetarijat za kulturu i javno informisanje za to izdvojio. Obnova će se odvijati po projektu Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, kako stvari stoje, nakon godišnjih odmora.

Na jednoj od ukradenih ploča, dimenzija 40 sa 20 centimetara upisan je podatak da je to spomenik pod zaštitom države, dok je druga novijeg datuma i predstavlja svedočanstvo o tome da je resturaciju nadgrobnog obeležja pesnika Branka Radičevića pre četiri godine finansirao nekadašnji đak Karlovačke gimnazije iz Čikaga, nedavno preminuli prof. dr Miodrag Radulovački.

Ovaj slučaj krađe bronzanih ploča, nažalost, nisu usamljen primer skrnavljenja nadgrobnih spomenika u Sremskim Karlovcima, ali i u drugim mestima u režiji onih koji preprodajom predmeta od metala na crnom tržištu dolaze do nekakve zarade. Pre izvesnog vremena sa jednog od nadgrobnih spomenika na Čeratskom groblju u Sremskim Karlovcima nestale su i tri biste pokojnika sahranjenih u toj grobnici.

  • Forca Brutale

    08.07.2014 09:09
    Pero svaka ti cast na komentaru. Opisao si stanje u Srbiji u nekoliko reci.
  • Anonimus

    08.07.2014 06:19
    Obišao sam mnoge države i video dosta ali veču banana državu od ove još nisam.
  • 08.07.2014 05:53
    Zar ništa nije sveto?
    Ne mogu da razumem da sve može da se proda. Pre par godina u Beogradu razbiše spomen tablu sa čukur česme. Ukradoše spomenik pored Tise kod Žablja. Znam da se teško živi ali biti tolika jajara i da ne postoji granica preko koje se ne ide to ne razumem. nekada su i lopovi imali svoj kodeks, a danas ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti