DSS predstavio predlog za reformu novosadskih preduzeća

Gradski odbor Demokratske stranke Srbije Novi Sad danas je javnosti predstavio svoj predlog za reformu javnog sektora, odnosno, novosadskih javnih preduzeća.
Gradski odbor Demokratske stranke Srbije Novi Sad danas je javnosti predstavio svoj predlog za reformu javnog sektora, odnosno, novosadskih javnih preduzeća.

Predsednik GO DSS Borko Ilić, koji je i zamenik gradonačelnika Novog Sada, rekao je da Novi Sad mora da bude perjanica u svemu, pa tako treba da bude i prvi u reformi javnog sektora. "Stanje u gradskim javnim i javnokomunalnim preduzećima je neodrživo, broj zaposlenih se mora smanjiti, a usluge moraju biti jeftinije", rekao je Ilić, dodajući da javna preduzeća nisu osnovana da bi bila profitabilna, već da bi bila servis građana.

Po Ilićevim rečima jasno je da javni sektor ne može funkcionisati na način na koji sada funkcioniše, te da preduzeća iz javnog sektora moraju da izađu na tržište. "Najbolji primer za to je JKP Stan, u gradu postoji veliki broj malih porodičnih firmi koje obavljaju istu delatnost i koje su funkcionalnije i brže i jeftinije od pomenutog preduzeća", rekao je Ilić, dodajući da podržava inicijativu Gradskog veća da se preduzmu mere za stvaranje jeftinijeg i ekonomičnijeg javnog sektora.

Predsednik resornog odbora za reformu javnokomunalnog sektora u gradskom odboru DSS Slobodan Čepić rekao je da pre svega treba utvrditi šta osnivač želi sa javnim sektorom, pa tek onda preduzeti određene mere. "Osnivač treba da se izjasni da li želi da u javnom sektoru zadrži status kvo, da li želi da se javna i javnokomunalna preduzeća vrate u okvire osnovne delatnosti, da li želi da uradi korporatizaciju javnog sektora i da li je spreman za otpuštanje radnika", rekao je Čepić.

On je naglasio da ukoliko se osnivač izjasni da želi da sprovede navedene mere onda DSS predlaže da se JP i JKP vrate u okvire osnovne delatnosti, da se uradi nova sistematizacija radnih mesta, da se izvrši korporatizacija, da se posebnim zakonom propiše prenos državnih sredstava koja koriste javna preduzeća (da se ne bi pojedinačno za svako preduzeće donosile odluke), da se donese program za višak radne snage i da se donese plan za stimulativni odlazak radnika.

"Korporatizacija je sistem koji se sprovodi u nekoliko zemalja a od njega se svi najviše plaše jer se uvođenjem korporatizacije gube privilegije, a objedinjuje se ceo javni sektor jer se posebnim zakonom javne službe pretvaraju u pravo preduzeće, akcionarsko ili društvo sa ograničenom odgovornošću", kazao je Čepić, dodajući da to samo po sebi već donosi značajno smanjenje administracije.

On je naglasio da zakon predviđa 14 javnih i javnokomunalnih preduzeća, a da ih u Novom Sadu ima 17 - pet javnih preduzeća i 12 javnokomunalnih preduzeća.

  • Dragan Velikić

    17.07.2014 15:10
    ???
    Bili ste i vi u mom JKP "Novosdska Toplana" i znam šta ste radili. Nije na vama da sada pametujete.
  • Zare

    09.07.2014 09:43
    Ne slažem se! Postojeći sistem upravljanja gradom i JK preduzećima uopšte nije loš ali su ga uprtopastili ljudi. Uvedite vi kakav god hoćete sistem upravljanja ukoliko političari na vlasti nastave da se ponašaju kao do sada biće sve gore I gore I tu leka NEMA. Naši političari imaju sklonost da sopstveni nerad I neodgovornost, lopovluk I korupciju pripisuju nekakvim spoljnim faktorima a omiljena im je teza da za za nešto nije donet zakon te se eto zato dešavaju lose stvari! Poštujte Vi prvo postojeće zakone I kad se iscrpe sve mogućnosti postojećeg zakonodavstva onda donosite nove a ne da donosite nove a I stare ne poštujete ni u tačkama ni u zarezima. Zapošljavanja nepotrebne radne snage (ne radi se o partijskom zapošljavanju kako mnogi pogrešno misle) I nameštanje tendera će ako se uprava više centralizuje da bude još veće I lakše ali će biti u rukama manjeg broja ljudi.
  • petar Božović

    09.07.2014 09:08
    je li to onaj?
    Megatrendaš što kaže ja vi davam, da vi rečem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti