Elektrovojvodina privileguje pojedine privatne izvršitelje?

Pojedina javna komunalna preduzeća, među kojima i "Elektrovojvodina", dodeljuju malom broju privatnih izvršitelja većinu predmeta za naplatu dugova građana, uprkos preporuci Komore izvršitelja da se taj posao deli ravnomerno.
Pojedina javna komunalna preduzeća dodeljuju malom broju privatnih izvršitelja većinu predmeta za naplatu dugova građana, uprkos preporuci Komore izvršitelja da se taj posao deli ravnomerno.

"Elektrovojvodina" je od 10.748 predmeta pokrenutih u 2013. godini dodelila ukupno 7.902 dvema kancelarijama - ortačkom društvu Milana Uzelca i Mirele Smiljanić i izvršiteljskoj kancelariji Svetislava Ćurčića, prenela je agencija Beta. Preostale predmete podelilo je među sobom osam privatnih izvršitelja.

Te dve izvršiteljske kancelarije takođe su među najprofitnijim u Srbiji, prema podacima Agencije za privredne registre (APR). Uzelac i Smiljanićeva prihodovali su 33,8 miliona dinara u 2013. godini, dok je kancelarija Svetislava Ćurčića imala 62,2 miliona dinara godišnjeg prihoda. U Novom Sadu posluje 19 izvršiteljskih kancelarija, a u celoj Srbiji ukupno 130 i oni imaju isključivu nadležnost za naplatu dugova za komunalne usluge.

Elektrovojvodina: Kriterijumi su efikasnost...

U "Elektrovojvodini" navode da su kriterijumi prilikom dodele predmeta izvršiteljima "efikasnost naplate, kvalitetna komunikacija i inicijativa izvršitelja u pogledu usmeravanja postupka u pravcu koji dovodi do najbržeg ostvarenja prinudne naplate".

"Prilikom odabira izvršitelja 'Elektrovojvodina' se vodi sugestijama sektora za logistiku ogranaka, koji ukazuju da je sa pojedinim izvršiteljima saradnja i komunikacija kvalitetna i efikasna, upravo u cilju najefikasnije realizacije utuženja, što je dovelo do toga da određeni izvršitelji dobiju veći broj predmeta", kažu u toj kompaniji.

Prema rečima izvršitelja Milana Uzelca, 5.769 predmeta dobijenih od "Elektrovojvodine" čini veliku većinu svih predmeta koje je imao prošle godine. "Imali smo oko sedam-osam hiljada, oko 5.800 od 'Elektrovojvodine', nešto od Srbijagasa i možda par stotina od Parking servisa, a bilo je i komunalnih i izvršnih predmeta. Komunalnih je bilo ubedljivo više, oko 90 odsto", kazao je Uzelac.

On je ocenio da svi izvršitelji treba da budu ravnopravni na početku rada, a da "posle godinu-dve" javna preduzeća biraju kome će dati više, a kome manje predmeta i dodao da je njegova kancelarija od novosadske "Informatike" dobila samo 104 predmeta u poslednje dve godine. Agencija Beta je objavila da je kancelarija Svetislava Ćurčića dobila 2.133 predmeta od "Elektrovojvodine", dok taj izvršitelj tvrdi da je od tog preduzeća, prilikom raspodele, dobijao sličan broj predmeta kao i ostale kolege. Navodi da je to poslednji put bilo u aprilu, kada je dobio 300 predmeta za Pančevo.

Komora insistira na ravnomernoj raspodeli

Iako se javna preduzeća u obrazloženju svoje prakse pozivaju na efikasnost naplate, predsednica Komore izvršitelja Aleksandre Trešnjev upozorava da neravnopravna raspodela predmeta zapravo može umanjiti efikasnost postupka. Komora to smatra potencijalnim problemom koji pre svega utiče na efikasnost rada izvršitelja, jer kada jednoj kancelariji date mnogo predmeta u rad, postavlja se pitanje koliko ažurno može da sprovede izvršenje, istakla je ona.

"Da zlo bude veće, mi od javnih preduzeća koja prave toliko velike razlike u podeli predmeta ne dobijamo jasne odgovore zašto to rade", rekla je Trešnjev. Ona je naglasila da Komora izvršitelja ima veoma jasan stav i da insistira na ravnomernoj raspodeli predmeta, ali veliki broj javnih komunalnih preduzeća to ne poštuje, već predmete deli "prema svom nahođenju i bez ikakvih jasnih kriterijuma".

Predsednica Komore izvršitelja je kazala da je prošle godine, nakon obavljenog nadzora, podneta disciplinska prijava protiv izvršitelja Svetislava Ćurčića, ali da je ona u Ministarstvu pravde odbačena zbog procesnih razloga.

Kako je 021 ranije pisao, novosadski izvršitelji su se polovinom prošle godine žalili da je Svetislav Ćurčić od formiranja nove gradske vlasti do tada jedini dobijao predmete od "Informatike".

  • panonius

    09.07.2014 19:39
    tržište , a ....????
    Sve ovo me podseća na prošla vremena direktiva , ovaj će to ovaj ,onaj će to...... ali ovde se trpaju pare nekim žoharima bez obzira na kvalifikacije i rezultate. Stranački plen ????? Udri kad možete - dok možete !! Jeftini ste majstori !!
  • Maki

    09.07.2014 19:34
    Kad se već bavite time proverite i Informatiku. I izvršitelj i advokat iz Treće Srbije. Dosta zanimljivog materijala za članak imate i u pravilniku za plate izvršitelja, koji je, kao 90-ih dat u BODOVIMA, a vrednost boda 120 rsd, a trošak fotokopiranja pola boda po primerku... Pa nadalje... A nama plate nepostojeće, zakasnele i u dinarima...
  • Tresla se gora

    09.07.2014 18:57
    Rodio se mish
    Da ima drzave, bili bi cimeri, u ogranicenom prostoru, pun pansion na teret poreskih obvenika 10tak godina...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti