U Novom Sadu malo osuđenih nosi nanogicu

Kaznu u kućnom pritvoru retko kom osuđeniku u Novom Sadu odobre, tako da trenutno sa nanogicom odslužuje kaznu svega 20 Novosađana.

Kaznu u kućnom pritvoru retko kom osuđeniku u Novom Sadu odobre, tako da trenutno sa nanogicom odslužuje svoju kaznu svega 20 Novosađana.

Od početka godine je petnaestorici osuđenika omogućeno da zatvor zamene kućnim protvorom, a petorici je dozvoljeno da pritvor provedu u kućnim uslovima, rečeno je u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Molbe da osuđenici kaznu služe kod kuće, noseći nanogicu za elektronski nadzor, u novosadski sud stižu ređe nego prethodnih godina.

"Ranije smo dnevno dobijali do šest molbi za kućni pritvor, a od januara je na našu adresu stigao svega 21 zahtev", kažu u Osnovnom sudu za 24sata.

Slučaj Novosađanina M. Z. osuđenog na tri meseca zbog falsifikovanja, pokazuje zašto je sve manje takvih zahteva.

"Počeo je da služi kaznu kada smo u njegovo ime podneli molbu da mu se dozvoli da ostatak provede kod kuće. Ali na odluku je čekao dok mu nije istekla tromesečna kazna", kažu zastupnici iz advokatske kancelarije "Stojković".

U novosadskom sudu kažu da su uslovi koje osuđenik mora da ispuni rigorozni.

"Pre nego što se osuđenom dozvoli da robija bez napuštanja prostorija u kojima stanuje, proverava se da li ispunjava uslove. Ako nije vlasnik stana ili kuće, mora da podnese saglasnost vlasnika da se ovaj slaže da osuđeni tu izdržava kaznu, a neophodno je da ima i fiksni telefon, kao i potvrdu da njegov životni prostor ispunjava propisane uslove za normalan život. Gleda se i da li je ranije osuđivan", rečeno je u Osnovnom sudu.

  • mladen

    21.07.2014 13:12
    pitam za savet
    molim da mi neko odgovori ako je upoznat kolko se ceka na narukvicu,osudjen sam pocetkom meseca i pravosnazno mi je od 09.07.2014god.,zanima me kome sada da se obratim da pitam kada ce mi staviti narukvicu,jer mi je u interesu da to bude sto pre,a nemam pojma koliko se na to ceka vremenski.ako je neko upoznat molim da ostavi komentar,unapred sam zahvalan
  • 15.07.2014 20:33
    Stvarno malo od toliko lopova i kriminalaca!
    21 je stvarno malo! Koliko je u Novom Sadu lopova sa tašnom i mašnom a sede na rukovodećim funcijama, ovo je stvarno malo.
  • Zorica

    15.07.2014 20:01
    hvala vam na pomoci. u ozbiljnom sam problemu, zivim sa psihickim bolesnikom koji unistava celu kucu i dvoriste. a koga god sam zvala od inspekcija dobila sam odg "nismo nadlezni". bitno je da kriminalac ima prava na normalan zivot a ja koja ceo zivot radim posteno, nemam. a vi se sprdate. nadam se da se nikad necete u mojoj situaciji
    '

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti