Zakupci tezgi: "Tržnica" nas ucenjuje

Zakupci tezgi za prehrambene proizvode na novosadskim pijacama tvrde da ih "Tržnica" ucenjuje, govoreći da će im oduzeti dozvolu za rad ukoliko ne plate šest meseci zakupa "magacinskog prostora", boksova ispod tezgi sa robom.

Zakupci tezgi za prehrambene proizvode na novosadskim pijacama tvrde da ih "Tržnica" ucenjuje, govoreći da će im oduzeti dozvolu za rad ukoliko ne plate šest meseci zakupa "magacinskog prostora", boksova ispod tezgi sa robom.

Tim povodom zakupci su se organizovali i pokrenuli peticiju za ukidanje, kako kažu, spornog člana 8 Cenovnika za naplatu pijačnih usluga, koji predviđa "rezervaciju zatvorenog magacinskog prostora ispod tezge za prehrambene proizvode". Kako za 021.rs kaže jedan od zakupaca Nada Delić, "Tržnica neosnovano naplaćuje upotrebu prostora ispod tezge, nazivajući ga magacinskim prostorom, iako pijace u svom sklopu poseduju funkcionalni magacin".

"Od nas se traži da dva puta plaćamo isti prostor ili boksove koje oni nazivaju magacinom. To nikako ne može da bude magacin, niti je opremljen kao magacin. U sklopu pijace nalazi se magacinski prostor, opremljen klimom i u upotrebi, a i njega plaćamo. Štaviše, glavni magacin plaćamo 900 dinara mesečno, što je jeftinije od ovog improvizovanog, izmišljenog prostora koji oni nazivaju magacinom, koji predstavlja samo nekoliko polica za odlaganje sitnica", tvrdi Nada Delić.

Ona dodaje da zakup same tezge trgovce izađe 11.400 dinara za šest meseci, dok se "magacin" naplaćuje od 1.200 do 1.650 dinara mesečno.

"To nema smisla i predstavlja krađu. Mi jedva pokrivamo i redovne troškove, čak nismo ni na nuli već u stalnom minusu, a sad nas ucenjuju da, ako ne platimo zakup tih boksova za period januar – jun 2014. godine, nećemo imati pravo da radimo u narednih šest meseci. Niko od nas taj prostor ne koristi kao magacin, jer magacin već imamo i plaćamo ga. Ovo je samo način da "Tržnica" ubere dodatni profit na račun zakupaca i na već visoke pijačarine", kaže Nada Delić.

Problem je za zakupce počeo 22. jula prošle godine, kada je, na predlog Upravnog odbora "Tržnice" odobren cenovnik za naplatu pijačnih usluga, sa spornim članom 8. Iako je cenovnik donet u julu, "Tržnica" je pijačarima početkom ove godine retroaktivno naplatila zakup "magacina" za novembar i decembar 2013, a pritom im nije objašnjeno zbog čega nisu naplaćeni i prethodni meseci, budući da je odluka doneta na leto. Zakupci su se potom, 8. januara ove godine obratili "Tržnici" u potrazi za odgovorima, koje nisu dobili. Istog dana podneli su žalbu i Gradskom veću za komunalne delatnosti, a tri meseca kasnije i prvu peticiju.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je nezadovoljne zakupce 6. maja, rekavši da će se situacija rešiti, ali do sada nisu dobili predlog rešenja problema, iako su se u više navrata ponovo obraćali Kabinetu. Nakon ovih neuspešnih poteza, odlučili su da se obrate Pokrajinskom zaštitniku građana, sa zvaničnom pritužbom i zahtevom da se ukine sporni član 8. Nosilac pritužbe, zakupac Nebojša Stanojević kaže da radnike sa pijace "Tržnica" više ne želi da primi na razgovore, kao ni da pokaže bilo kakvo razumevanje.

"Osim toga, nije razjašnjeno šta će se dogoditi ukoliko zakupac nekoliko dana ne bude za svojom tezgom, nego je izda. Ko će snositi troškove zakupa tog magacina? Šta će biti leti, kada ne postoje uslovi za održavanje namirnica ili zimi, kada bi nam se hrana smrzavala? To je prostor na otvorenom koji nije prilagođen za čuvanje namirnica i mi ga, u svakom slučaju, kao magacin nećemo koristiti", rekao je Stanojević.

"Tržnica" je redakciji 021.rs u odgovoru na naša pitanja uputila samo cenovnik usluga.

"Napominjemo da se izdavanjem tezge (koja poseduje svoj magacinski prostor) automatski daje na korišćenje i taj magacinski prostor, te se samim tim i naplaćuju troškovi korišćenja istih po ceni kako stoji u cenovniku", navodi se u pisanom odgovoru "Tržnice". Iz ovog javnog preduzeća nisu rekli zbog čega su radnicima upućene ucene, kao ni zbog čega postoje dupli magacinski prostori, od kojih pomenuti boksovi ne ispunjavaju uslove za skladištenje, kako tvrde zakupci. (Gorica Nikolin - gorica@021.rs)

  • Profesor

    26.01.2020 22:34
    Šamar zabludi
    Svi ovi što su se partijski smjestili po kancelarijama i komentarišu promrzle pijacne mafijase treba da zna da je tezga 700 din na dan ispod tezge 1600 mjesecno na šest mjeseci produženje tezge 7000 hiljada samo mi wc u gradu plaćamo na radnom mjestu 20 godina radim taj posao svaki dan i nemam radni staž i onaj ko misli da smo mafija nek ostavi toplu kancelariju pa nek dođe da zajedno mafijamo po cijele dane na ovoj hladnoći
  • 18.07.2014 06:57
    Katarina
    Da, Damjane toliko kosta!! 1800 dinara mesecni zakup prostora ispod tezge pa puta 6 meseci i naravno tezga oko 11.000!!! U julu mesecu smo platili Trzinici 22000 plus pijacarina svaki dan 500 din!! Kakva SRAMOTAAAA.
  • limanska

    18.07.2014 06:39
    @prcija-pdv
    Debelo ste u pravu za ponasanje mnogih pijacara.

    Toliko su posteni da robom zaklone vage sa strane kupca.

    U tom slucaju postoji jedno elegantno resenje,
    okrenes se i prosetas do najblize Zelene pijace.
    Em je jevtinije, robu mozes da biras, tacna je mera,dobijes
    fiskalni racun uz ljubazno "dobar dan" i "dovidjenja,dodjite nam opet".
    Za svoj novac dobijes dobru robu i uzivanje u kupovini.

    Zemare i jare neka i dalje varaju naivne i lenjive.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti