U Novom Sadu najviše kradu "golfove" i "pasate"

U Novom Sadu se najviše kradu "golfovi", "pasati", "škode", "be-em-vei", "audiji" i "renoi".

U Novom Sadu se najviše kradu "golfovi", "pasati", "škode", "be-em-vei", "audiji" i "renoi", a većina automobila završi na otpadu u Šapcu.

"U Novom Sadu i okolini nema više problematičnih otpada, to smo očistili jer ih redovno kontrolišemo u saradnji s Tržišnom i Finansijskom inspekcijom. U poslednje vreme se krade manje u odnosu na prethodni period, a to je sada desetak automobila mesečno", kaže za "Dnevnik" šef grupe za suzbijanje krađe motornih vozila u novosadskoj Policijskoj upravi Aleksandar Marsenić.

Gotovo svi automobili koji se ukradu u južnoj Bačkoj nestanu baš u Novom Sadu. Nije velika retkost da bude ukraden i automobil (s ključem u bravi) parkiran u vlasnikovom dvorištu. Na meti lopova često su i kola sa stranim tablicama, koja čine četvrtinu ili petinu plena kradljivaca, a gotovo svi četvorotočkaši, bez obzira na izgled i starost, završavaju u delovima.

Ipak, godinama se najviše kradu "golfovi", "pasati", "škode", "be-em-vei", "audiji" i "renoi", stari od osam do 13 godina, dok se "stranci", koji su većinom osigurani od krađe, uzimaju noviji, pa i oni tek sišli s trake. Sve u svemu, na ceni su vozila kojih ima mnogo. Na primer, ovde "subaru" niko ne krade jer ih u Srbiji ima samo nekoliko desetina, dok je taj automobil u Engleskoj najkradeniji.

Marsenić kaže da je poslednji ukradeni automobil u Novom Sadu bio "be-em-ve" švedskih registarskih oznaka, u širem centru grada. Pre njega je nestao stariji "pasat", koji je ubrzo pronađen, a u tom automobilu su zatečene stvari iz ukradenog kamiona za kojim se još traga. Nije retkost da se prisvojena kola koriste za činjenje drugih krivičnih dela pa i krađe drugih vozila.

"Nedavno smo uhapsili čoveka kada je počeo da seče ukradeni "reno laguna". Pronašli smo nedavno i jedan "megan" u Šapcu. Neko ukrade automobil da bi se provozao. Taksista je ostavio "upaljen" "punto" pred pekarom u Hadži Ruvimovoj ulici ne bi li kupio kiflu, a narkomanski zavisnik, nama poznat po imovinskim deliktima, primetio je priliku, seo za upravljač i odvezao se. Mi smo brzo pronašli ta kola na Novom naselju, u Ulici Stevana Hristića, i čekali. Kada se pojavio lopov, otvorio je vrata, imao je ključ, ali nije mogao da upali pa je baš naše operativce koji su čekali da ga uhapse zamolio da ga poguraju. Naravno da je bio uhapšen", priča Marsenić.

Sagovornik "Dnevnika" objašnjava da su neke ekipe sada iza rešetaka. Među njima je i jedna mlada banda koja je imala originalne krađe vozila, ponekad u proseku i po jednu dnevno, i to često samo da bi se provozali, ali su se pri tome koji put i ozbiljno slupali. Drugi lopovi su se pak prebacili s tog posla na unosniju drogu jer je u krađi kola mala zarada.

"Za "golfa četvorku" dobije se oko 700 evra, a obično je troje u timu, kada se to podeli, oni imaju za koji dan normalnog života i moraju ponovo u akciju, koja je uvek rizik. Nema tu luksuznog života kao kod nekih kriminalaca. Naprave oni veliku štetu za male pare. Dosta izgrednika te vrste dolazi u Novi Sad iz kraja kod granice prema Bosni i Hercegovini, dođu samo na brzinu da nešto odvezu. Često imaju narudžbinu i boju modela koji su došli oteraju", navodi Marsenić.

On zbog toga savetuje sugrađanima da ne ostavljaju automobile s ključem u bravi – naročito ako je motor uključen – dok istrčavaju da na brzinu nešto obave. Isto tako, bilo bi dobro da se ugrađuju dodatne mehaničke ili elektronske zaštite jer, kako napominje, svi ukradeni automobili su bili bez njih.

"Već kada žmirka alarm, kakav god da je, tera kradljivca", ističe Marsenić.

  • Unknown Near Arch Stanton

    16.07.2014 17:49
    @Lala
    Sve si ti, samo ne Lala...
    Prave Lale ne skacu u oci dodjosima za bilo kakav povod.
    Prave Lale znaju sta znaci moj nick pa se ne sluze neuspelim zamenicama.
    Starosedelac i domorodac su maltene jedno isto, a i da nisu, nema veze. Ne mozes se kaciti za takve sitnice ne bi li sakrio svoju paranoju od svega dodjoskog.

    Da ti ponovim, ne mozes generalizovati stvari i odmah kazati da su za kradje automobila krivi iskljucivo dodjosi. Ako se bas tako utvrdi, molim lepo, ali dok se ne utvrdi, ti ostajes sa konjoglavom i uskogrud.
  • JAZZ

    16.07.2014 16:22
    A biciklove ?
  • Lala

    16.07.2014 14:45
    za drvenog advokata..
    kao nas se to kaze,,starosedeoci,,, A domoroci su na kosovu i bosni

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti