Počelo skidanje azbestnih ploča sa Elektrotehničke škole

Rekonstrukcija krova na Elektrotehničkoj školi "Mihajlo Pupin" je počela, a radovi bi trebalo da budu završeni do početka školske godine.
Rekonstrukcija krova na Elektrotehničkoj školi "Mihajlo Pupin" je počela, a radovi bi trebalo da budu završeni do početka školske godine.

Direktor škole, Milan Vukobrat, kaže za "Dnevnik" da će azbestne ploče koje su pokrivale objekat biti zamenjene ekološki prihvatljivim.

"Radovi su počeli odmah nakon upisa novih đaka, a majstori rade u dvorištu škole. Saniraćemo sve delove ispod krova koji su propali usled prokišnjavanja. Azbestne ploče biće zamenjene pločama od ekološkog materijala, koje su po dimenzijama, boji i izgledu identične azbestnim, pa se spoljašnji izgled objekta neće menjati", rekao je Vukobrat.

Za zamenu ploča od azbesta, materijala čija je upotreba zbog kancerogenih materija zabranjena još 2011. godine, Grad je izdvojio 22 miliona dinara. S obzirom na to da je objekat škole pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, stručnjaci iz ove ustanove nadziraće zamenu krovnog pokrivača kako bi se očuvao identičan izgled zgrade.

Potreba za zamenom krova pojavila se početkom prošle godine kada je analiza Instituta za zaštitu na radu potvrdila prisustvo azbesta u pločama koje pokrivaju zgradu. Prema njihovom izveštaju u pločama na krovu nalazi se više od 15 odsto azbesta, koji spada u kancerogene materije, pa dugogodišnje udisanje sitnih čestica, koje se oslobađaju iz azbesta, može da prouzrokuje rak pluća.

Nekoliko profesora, zaposlenih u toj školi, obolelo je do raka, ali nije potvrđeno da je azbest i stvarni uzrok njihove bolesti. Đaci te škole i njihovi roditelji svojevremeno su protestovali i zahtevali da se azbest sa škole ukolni.

  • Nedeljko

    01.10.2019 20:08
    Azbest
    I mene zanima kako i što je još vašnije - gde se odlažu materijali koji sadrže azbest? Imam desetak salonit ploča skinutih sa objekta na kojem je zamenjen krov i ne znam šta sa njima...
  • Milka Zec

    12.08.2019 10:12
    Azbestne ploce Salonit
    Postavani ,

    Moje pitanje sta da ucinim sa salonitom koji
    Je opasan po zdravlje.

    Molim vas da mi se javite mi imamo imanje u Velikom Pogancu.
    Sta da radim di se mize odlizit te ploce.
    Pozdrav.
  • Azbest

    17.07.2014 18:00
    Informacija
    Uklanjanje azbest-cementnih ploča na elektrotehničkoj školi radi specijalizovana i stručno osposobljena ekipa koja je preduzela sve mere zaštite njih samih kao i građana u okolini. Ploče se nakon skidanja pakuju u folije i predaju ovlašćenoj instituciji za zbrinjavanje stetnih materija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti