Ilić: Srbi u Mađarskoj statistička greška

Pre 95 godina je bio jednak broj Srba i Mađara sa obe strane granice, a danas su Srbi u Mađarskoj "na nivou statističke greške", podseća Borko Ilić.
Pre 95 godina je bio jednak broj Srba i Mađara sa obe strane granice, a danas su Srbi u Mađarskoj "na nivou statističke greške", podseća Borko Ilić.

Ilić, potpredsednik Demokratske stranke Srbije i predsednik novosadskog odbora te stranke, oglasio se povodom izjave lidera Saveza vojvođanskih Mađara i predsednika Skupštine AP Vojvodine Ištvana Pastora da je "pravo čudo kako je opstala vojvođanska nacionalna zajednica pošto za njih niko nije mario 70 godina".

"Toliko o opstanku", poručio je Ilić u saopštenju za javnost Ištvanu Pastoru dodajući da je "zaista pravo čudo što ste opstali u državi i među narodom koji vam je oprostio zaleđeni Dunav i Tisu, Šarvar i Nađkanjižu".

"Među narodom i u državi koja je omogućila da se školujete, radite i vladate na svom, maternjem jeziku. Jedva ste opstali i Vi, pa ste predsednik Skupštine potomaka stradalnika iz Tise, Dunava, Šarvara, Nađkanjiže, Sentomaša, Jasenovca, Jadovna... Stvarno ste teško opstali, trebalo je to izdržati, svih ovih 95 godina nepravde", stoji u odgovoru Borka Ilića.

Pastor je na okruglom stolu "Autonomija je sredstvo", kako su preneli mediji, rekao da se "analizirajući događaje iz proteklih 95 godina može konstatovati da 70 godina niko nije mario za Mađare u Južnim krajevima i zajednica je bila prepuštena sama sebi" i dodao da su se veće promene na bolje desile u poslednje četiri godine, "pa je ustaljenost građenja politike na partnerskim osnovama i zajedništvo dalo rezultat".

  • Picuka

    19.07.2014 15:17
    Ne mogu da verujem...
    Misli majde dosta vise!! Ko je sta radio i pre koliko vremena. Tako mozemo u nedogled. Nego deco ajte vi raditi nesto u zivotu i stvarati i dosta politike, vere, popova. JA imam komsiju madjara, slovaka, rusina i svi se lepo slazemo i nama je dobro. A vama ako se to ne svidja to je vas problem i nekultura. Mozda bi gosn Broku bilo draze da su tu Turci?? Mozda su mu oni blizi po mentalitetu...
    S postovanjem:
    Stevan Boroski....
  • Robert

    19.07.2014 08:07
    Citam ove komentare pa se mislim,da svako od Vas(nas) ima jedno 2000 Eur mesecnu platu ,ne bi tu bio ni jedan komentar.Ne bi potezali granice ,kopali po istoriji ,gledali ko je koje vere i nacije ....
  • v

    17.07.2014 17:51
    @Граничар - Истина
    Само опуштено, све ће ово једног дана проћи.
    А, најбитније од свега је да неће бити ревизије Тријанона и да ће прича о "јужним областима", на које се друг Пастор позива остати санак пусти. Можда то сада изгледа немогуће, али је сличан осећај био и пре ослобођења и присаједињења.

    jes ti siguran derane u to što pričaš? aj da se opkladimo u tepsiju bureka da će vojvodina biti republika i to u skorije vreme!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti